България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Чудният свят на скачането на въже (GIF)

Прочитания: 1279
13.03.2014 15:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Един от най-яките спортове

Източник: foter.com

В часовете по физическо възпитание има няколко норматива за покриване. Дълго бягане, късо бягане, спорт с топка и... скачане на въже. За повечето ученици, скачането на въже е най-лесният, защото децата (особено момичетата) започват да скачат на въже от много малки. Ето обаче доказателството, че едно нещо никога не е толкова просто, колкото ни се струва. Ще се осмелим да разкрием непознатата страна на скачането на въже, пък ако ще да се разчуе. 

 

В този спорт, подготовката за състезание трае около година. Причината е, че въжескачачите трябва да развият различни умения. Скорост, сила, издръжливост и въображение са главните качества, които се оценяват на държавното първенство на САЩ, което се провежда всяко лято. Състезателите участват в различни дисциплини, коя от коя по-интересни.

 

 

 

 

 

Едно от най-изморителните е скоростното състезание. Целта е състезателят да направи възможно най-много стъпки за определено време. Дисциплините са 3 – 30 секунди, 1 минута и 3 минути. Всеки участник е следен от 3-ма съдии, с цел резултатът да бъде най-точно отброен. 

 

 

 

 

Друга дисциплина е бързото скачане на две въжета. То се дели на двойки и щафетно. Щафетното е състезание за 3-ма души, като всеки от тях скача по 40 секунди, след което се сменят в движение. Тук отново се броят скоковете, като ключова за успех е чистата смяна. При двойките се състезават 4-ма души. Тези, които въртят въжетата не се сменят. Сменят се само скачащите. Общият сбор от двамата скачачи е крайният резултат. 

 

Щафетно

 

 

Двойки

 

 

 

 

Издръжливостта на скачачите се проверява в "тройния скок". Това състезание е най-изтощително от всички и изисква здрава работа през цялата година. Целта му е да се направят най-много тройни скокове т.е. три минавания на въжето преди стъпване на земята. Няма лимит във времето, като това състезание е до пълно изтощение на състезателя. Найс, а?

 

 

 

 

 

А тук идва и черешката на тортата – свободният стил. Как ви се струва? Състезанието по свободен стил трае между 60 и 75 секунди за всеки участник. Състезанието е комбинация от няколко различни дисциплини, като всяка има своя чар. Възможностите за съчетания са безкрайни – салта, премятания, скокове... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване