България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Клякания за болящи колене

Прочитания: 3156
23.12.2016 11:12 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Ако изпитвате хронични болки в коленете и вече ви е трудно да вдигате тежести, танцувате или практикувате йога, какво да направите, за да преодолеете болката? Клякайте.

 

Да, звучи странно и много хора смятат, че клякането износва ставите на колената. Но това е, защото много хора клякат неправилно. Сега ще ви обясни два видя клякане, което ще заздрави колената ви.

 

Обикновени клекове

 

Това е лесно. Застанете прави, краката леко разтворени, почти на ширината на рамената ви. Горната част на тялото ви трябва да е идеално изправена, перпендикулярно на земята. Започнете да клякате и внимавайте да не се навеждате напред - това е една от грешките, които претоварват колената.

 

Клякайте, докато бедрата ви не застанат успоредно на земята. Опитайте да повторите упражнението 20 пъти. Когато ви стане твърде лесно, добавете и тежести.

 

Повдигания с изправен крак

 

Не сме съвсем сигурни, дали точно така трябва да се казва упражнението, но сме сигурни как да ви го обясним бързо и лесно. Първо, седнете на пода с изправен гръб. Второ, изпънете единия си крак напред, а другият сгънете към гръдния си кош. Звучи трудно, не е чак толкова.

 

Започнете да повдигате изправения си крак. Повторете поне 10 пъти.

 

Ползата и от двете упражнения е, че заздравяват бедрените мускули, които помагат за стабилизирането на коляното.

 

NB! Преди да направите каквито и да било упражнения, говорете с физиотерапевт. Болката в коляното може да означава много неща и едно от тях е артит, а тогава клековете на са особено препоръчителни.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване