България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Хапвайте бадеми за здраво сърце

Прочитания: 2309
17.08.2017 12:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Редовното хапване на бадеми може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), наричан също "добър" холестерол. Въпросният холестерол отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.

За целите на изследването специалистите са сравнили нивата и функциите на липопротеина с висока плътност при участници, които всекидневно консумирали бадеми с тези на група, хапваща мъфини. Изследователите са отчели повишени нива и подобрени функции на HDL при индивидите, които хапвали ядки.

Освен че оказват благоприятен ефект върху "добрия" холестерол, бадемите са и отличен източник на полезни мазнини, витамин E и фибри.

"Ако включват бадеми във всекидневното си хранене, хората могат да извлекат полза за здравето на сърцето", казва професор Пени Крис-Етъртън от изследователския екип.  

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Flowin Bulgaria |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване