България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Катеренето се завръща с гръм и трясък

Прочитания: 458
07.08.2013 15:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: inm.com

В Щатите първите зали за катерене се появяват в зората на 90-те. В началото те предизвикват небивал интерес сред обществото, но популярността им бавно отшумява. До преди години стените за скално катерене бяха просто терен за сухи тренировки на запалените катерачи. Фитнес инструктурите в САЩ обаче съобщават за възраждане на интереса към този вид тренировка. В Лос Анджелис залите за катерене посрещат звездни клиенти от ранга на Том Круз и Зак Ефрон, а пък в Ню Йорк те са пълни с предприемачи и костюмари от "Уол Стрийт". В резултат много фитнес центрове в Щатите се снабдяват с необходимото оборудване за скално катерене.

 

 

 

Причината това спортно занимание отново да се завърне в полезрението на спортуващите фитнес инструктурите си обясняват с факта, че катеренето представлява изключително пълноценна тренировка за цялото тяло. Изгаряте до 700 калории, прекарвайки един час на стената. В бонус към това подобрявате пластичността и координацията си и умението да пазите равновесие. Катеренето е и вид антистрес тренировка, тъй като то изисква максимлна концентрация върху движенията и по този начин ви разсейва от тревогите извън залата.

 

 

1003661

 

 

Ако сте решили да пробвате това предизвикателство, ето три безценни съвета за добра техника:

 

 

Използвайте палците на краката


Палците и изобщо предната част на стъпалото са достатъчно силни, за да ви осигурят стабилна упора при придвижването нагоре.

 

 

Стойте близо до стената


Държейки бедрата си плътно до стената, премествате центъра на тежестта върху стъпалата си, които както вече обяснихме издържат на натоварването. По този начин ще облекчите напрежението върху ръцете.

 

 

Не се издърпвайте нагоре с помощта на ръцете

 

Краката трябва да ви водят нагоре. Не се опитвайте да се изтеглите с помощта на ръцете. Дори и най-големите здравеняци не издържат на тази неправилна техника на катерене повече от 20 минути.  

 

 

Не забрявайте да се отбиете и на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване