България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Медитацията ви прави по-умни

Прочитания: 441
15.08.2014 13:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: inm.com

Множество будисти, йоги и аюрведични центрове заявяват в продължение на векове, че медитацията подобрява здравето и благосъстоянието. Сега учените се опитват да докажат ползите от медитацията. 

Няколко клинични проучвания са документирали конкретни здравни ползи от медитацията. Но засега това е сравнително нова област за учените. 

1360608

Очевидно медитацията успокоява хората и им помага да се справят с натрупания стрес и негативните емоции. Но изследователите се питат може ли наистина медитацията да подобри здравето на хората?

Медитацията забавя честотата на дишане, кръвното налягане и сърдечната честота. Поради това, тя ни помага да се справяме със силна физическа болка и лекува тревожност, депресия, високо кръвно налягане и още редица други заболявания. Днес науката намира все повече доказателства, че дълбоката медитация може да помогне за облекчаването на симптомите на хипертония, псориазис и други. 

 

Освен всичко, медитацията ни прави и по-умни! Д-р Сара Лазар, професор по психология провежда експеримент, който включва 20 редовно медитиращи и 20 непрактикуващи медитация хора. Тя наблюдавала частите на мозъка, на които медитацията влияе. Резултатите се оказали поразителни! Медитацията засяга областите на мозъка, свързани с вниманието, сетивното съзнание и емоционалната обработка - кората на главния мозък. При хората, практикували медитация, кората на главния мозък била по-дебела и по-развита. "В действителност мозъка на медитиращите хора, нараства", добавя тя. 

Не чакайте зелена светлина от медицината, а последвайте съвета на източната култура - медитацията е полезна за вас. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: life.gaiam.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Flowin Bulgaria |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване