България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Японското суши е опасно за здравето ни

Прочитания: 7241
15.05.2017 14:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Японското суши се превърна в истинска мода и признак на добър вкус през последните години, но похапването му може да е опасно за здравето, алармират лекарите. Причината - суровата необработена риба може да доведе до сериозни паразитни инфекции, разказва ВВС.
 


Публикация в специализирано медицинско издание описва случая на 32-годишен мъж от Лисабон, приет в болница с треска и силни коремни болки. След изследванията, медиците установили наличието на паразит в тялото на мъжа, който съобщил, че само преди няколко часа вечерял суши.
 
Заболяването е наречено анизакиоза, тъй като неин причинител е ларвата на червеите от семейство Anisakidae, срещан в стомашно-чревния тракт на човека.
 
Лекарите обясняват, че допреди инфекцията се срещаше основно в Източна Азия, но вече превзема и Запада. Симптомите включват гадене, повръщане, стомашни болки, повишена температура, главоболие или диария.
 


Специалистите призоваха за повишено внимание по отношение на произхода на ястията, които приемаме. За заведенията за хранене е задължително рибата и морските дарове да бъдат добре почистени и замразени за няколко дни преди консумацията.  

    
 
Тъй като все повече хора приготвят суши у дома, е добре да се спазват същите правила на хигиената. Освен това морската храна трябва да е престояла във фризера най-малко четири дни на температура поне -15 градуса по Целзий. При възможност е добре и рибата да бъде леко обработена термично.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване