България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Час физическа активност на ден ни предпазва от вредите на работата зад бюро

Прочитания: 372
02.08.2016 11:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Поне един час физическа активност на ден може да предпази тялото ни от вредните последствия на работата зад бюро, показва международно проучване, цитирано от британския в. "Гардиън".

 

Според Световната здравна организация (СЗО) препоръчителното време упражнения на седмица е 150 минути, но според данните на изследователите, събрани от над 1 млн. души, то е недостатъчно.

 

Международният екип е установил, че при хората, които работят зад бюро по осем и повече часа на ден и имат малко физическа активност, шансът да починат в следващите между две и 18 години е 9,9%. За сравнение при хората, които седят зад бюро само по четири часа и спортуват активно този процент е 6,8%.

 

Те обаче също така са установили, че увеличеният риск от смърт, свързан със седене зад бюро, се елиминира при хора, които практикуват поне час физическа дейност на ден.

 

Според водещия автор на изследването проф. Улф Екелунг от Норвежкото училище за спортни науки и Университета в Кеймбридж не е необходимо задължително да се подлагаме на тежки физически упражнения, за да намалим риска от смъртност. "Не е необходимо да спортувате или да ходите на фитнес. Добре е и да упражнявате по-бързо ходене, може би сутрин, в обедната почивка или след вечеря. Може да разделите ходенето на два пъти, но е необходимо да е поне един час", заяви той.

 

Проучването на Екелунг и екипа му обобщава данни от 16 други проучвания, които обхващат най-вече хора на възраст над 45 години от САЩ, Западна Европа и Австралия. Изследователите са установили, че един час упражнения с умерена интензивност като ходене с 5,6 км/ч или каране на колело с 16 км/ч са достатъчни, за да премахнат негативните ефекти от седенето зад бюро за дълъг период от време.

 

Той също така посочи, че 5-минутна почивка, дори и само, за да отидете до автомата с вода, също е от полза за здравето. /БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване