България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ужасяващите дарове на страха

Прочитания: 174
05.11.2013 17:11 по статията работи: Александра Цанкова

Какво се случва в тялото ни, когато се изплашим?

Източник: sxc.hu

 Филми на ужасите, мистериозни типове в късните часове на денонощието, зловещи шумове, подивели кучета, чудовища под леглото... Добре, признаваме че малко прекалихме. И все пак. Невероятно много са причините, които ни карат да се страхуваме. Ежедневно, денонощно. И тъй като понякога си мислим, че стресът ни е малко, миналата седмица имахме уникалната възможност доволно да се постряскаме на призрачни същества и свирепи върколаци, бродещи в нощта на Хелоуин.
Изводът е прост - страхът е навсякъде. А ние му се поддаваме без да ни мигне окото - в първия момент. След това се чудим как да скрием паниката в погледа си. 

 

 

Замисляли ли сте се какво се случва в тялото ни, след като му сервираме поредната доза ужас? На жаргонен език ще ви го опишем с две прости думи - става мазало! Но тъй като трябва да сме по-убедителни и научно обосновани, ще ви разкажем малко по-подробно как адът се вселява в организма ни и започва да му причинява щета след щета.

 "Уплашен до смърт". На първо четене това нелепо преувеличение понякога се трансфоримра в трагична реалност. Един солиден прилив на адреналин може да доведе до сериозен товар за сърцето. Понякога непосилен.

 

 

Силен страх може да доведе до временно блокиране на нервната система. Оттук следва краткотрайна слепота или загуба на слуха.

 

 

Стресът, причинен от внезапен ужас, може да доведе до косопад. Причината е нарушение в структурата на скалпа.

 

 

"Стана блед като призрак". Още един познат израз, който има своето логично обяснение. Когато дозата паника е прекомерна, кръвта от главата слиза надолу в помощ на крайниците за евентуално отбраняване. Това води до виене на свят, а понякога и до загуба на съзнание.

 

 

Вече знаете какво си причиняваме, страхувайки се. Наясно сме, че няма как да избегнем по-учестения пулс, когато определени ситуации го налагат. Съветът ни е - просто бъдете малко по-смели. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване