България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Приветстваме "Ледената кралица" на спортовете

Прочитания: 595
16.01.2014 16:01 по статията работи: Стефан Крекманов

Остават 3 седмици до Зимната олимпиада

Източник: Guliver/Getty Images

2014 е година, която не само ние, но милиони хора по света очакват с нетърпение. Причината се крие в това... Всъщност причината хич не се крие. И тя не е една, а цели две. Една за лятото и една за зимата. Не, не, не, нямаме предвид отпуските. Става дума за Зимната олимпиада и световното първенство по футбол. И ако до лятото има много време, то в Русия вече посрещат своите гости. Затова, понеже ни стана интересно, решихме да видим за какво иде реч...

 

Градът домакин

 

Известен факт е, че тазгодишната олимпиада ще се проведе в черноморския град Сочи. Той се намира в Краснодарски край, населението му през 2010 година наброява 343 334 души (за сравнение Варна - 334 870 души). Сочи е най-голямото населено място по руското Черноморие. Разполага с летище, пристанище и железопътна линия. Климатът е субтропичен, което ще рече мека зима и горещо лято. Освен олимпиадата Сочи ще бъде домакин на още няколко големи спортни събития - зимната параолимпиада (март 2014), голямата награда на Русия във Формула 1 (2014-2020) и световния шампионат по Футбол (2018). 

 

Домакинството на зимните игри Сочи получи след победа в лют спор с Пьонгчанг (Южна Корея). И така, те ще се проведат от 7-и до 23-ти февруари. На тези игри ще бъдат раздадени най-много комплекти медали. Над 2500 състезатели ще доказват своите способности в 98 дисциплини в 15 вида спорт. Състезанията ще се провеждат в Имеретинската долина (където е построен олимпийският парк) и планинския курорт Красная Поляна. Двадесет и вторите зимни олимпийски игри ще струват на Русия около 51 милиарда долара. 

 

Участниците

 

На Олимпиадата в Сочи се очакват спортисти от 87 държави. От тях шест ще участват за първи път на зимна олимпиада: Малта, Парагвай, Тимор, Того, Тонга и Зимбабве. От тях само Того имат двама участника, останалите само по един. Основните претенденти за медалите са сравнително ясни. Това са традиционно силните в зимните спортове Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Австрия, Финландия, Швейцария и Германия. Родната делегация се състои от 16 участника, като за съжаление шансовете ни за медал не са много големи. Надеждите ни са насочени към женския сноуборд, където ще се състезава Александра Жекова и ски скоковете - Владимир Зографски.

11631511163147

 

Спортовете

 

Както вече споменахме, спортовете са 15 - Хокей на лед, кънки бягане, шорттрек, фигурно пързаляне, кърлинг, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, алпийски ски, фристайл ски, сноуборд, бобслей, скелетон и едноместна шейна. Дисциплините са 98 като сред тях има цели 12 нови - ски скокове за жени, халф-пайп свободен стил за мъже и за жени, смесена щафета по биатлон, отборна надпревара по спортни шейни, отборна надпревара по фигурно пързаляне, слоупстайл свободен стил за мъже и за жени, сноуборд слоупстайл за мъже и за жени и сноуборд паралелен слалом за мъже и за жени.

 

Талисманите

 

Те са цели 5 - полярната мечка, заекът, амурският леопард, Снежинка и Слънчев лъч. Като Снежинка и Слънчев лъч са по-скоро за параолимпиадата. Изборът не е бил никак лесен, тъй като жабата Зоич, победител в гласуването по Интернет, беше дисквалифицирана за втория кръг. А трите избрани талисмана не се радват на особено голяма популярност. Сред вариантите са били матрьошка, вълкът и заекът от известното филмче "Ну, погоди", дядо Мраз. Дори са се появили предложения като делфин (едно от най-подкрепените) и чаша водка. И все пак трите избрани животни са дело на Олег Сердечний, Силвия Петрова и Вадим Пак. 

1163115

 

 

 

Скандалите

 

Напоследък се говори усилено за бойкот на игрите в Русия, заради приетите наскоро закони за хомосексуализма. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е един от тези, които няма да присъстват. Камерън обаче заяви, че причината не са тези закони. Редицата държавници, които няма да присъстват се допълва от Франсоа Оланд, Йоахим Гаук и Барак Обама. От Белия дом съобщиха, че няма да присъстват на зимния форум, но нямали намерение да спират състезателите си. В делегацията на САЩ има двама души с явна гей ориентация. 

 

Сигурността

 

Игрите на страха. Това име се завъртя във медиите в последно време за игрите в Сочи. Сигурността е под голям въпрос, след последните терористични атаки във Волгоград. Поради тази причина, руските власти взеха строги мерки, за да може игрите да минат без злополуки. Приет бе закон, който увеличава правомощията на служителите на реда и спец службите. Над 37 000 полицаи и военни ще следят за реда в Сочи, като специалните служби ще разполагат и със сателит за наблюдение. Ограничава се корабоплаването около курортния град, както и достъпа на автомобили без документи позволяващи влизането в града. Освен това, на униформените се разрешава да проверяват всеки един гражданин или превозно средство. Тези мерки предизвикаха недоволството на част от гражданите, които смятат, че олимпиадата е само претекст за увеличаването на правомощията на държавните служители. Руснаците са на мнение, че не повече правомощия, а повече работа е нужно за осигуряване на сигурността на събитието. 

Другата част на сигурността, е здравната. Както е известно от няколко години, олимпийското село се превръща в един голям секс център. И така де, много млади хора със спортни тела... Срещу това няма какво да се направи. Но поне може да се снабдят с презервативи. За предишната Олимпиада са били предоставени 200 000, които обаче свършили още по средата на спортния форум и се наложила още една подобна пратка.

 

Независимо от всичко, олимпиадата си остава колосално събитие, което гарантира емоции и зрелище. И въпреки че нашите състезатели са по-скоро туристи, ние ще им стискаме палци и ще се надяваме да хвърлят бомба. Но не такава, която убива хора, а такава която убива мечтите на съперниците за златен медал. Успех!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване