България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Пламен Петков: Просто се пробвайте!

Прочитания: 650
16.04.2012 09:04 по статията работи: Боян Кърпачев

Точно след Великден решихме да публикуваме интервюто с Пламен Петков, председателя на клуба по туризъм и пещерно дело "Стрешеро", планински спасител и човек с над 30 години в опит в Балкана.

 

Представете клуб "Стрешеро"

 

Кръстихме клуба на най-високия връх на планината в която се намира и пещерата "Леденика". Занимаваме се с обучение на деца и възрастни. Също така полагаме усилия за изработването на нови туристически маршрути за пещери и за планината около града. Те са за "новаците" планинари, които желаят приятни и екстремни преживявания. Предлагаме спускания по пещери и водопади, катерене. Водим туристите до малко познати места, с прекрасна гледка към Стара планина и Дунавската равнина. Основната ни цел е да запазим и популяризираме пред повече хора богатството на планината.

 

 

От колко време съществува клубът?

 

Официално е регистриран през 1998г. и през годините е имал над 250 членове. Сега са 25.

 

 

Да поговорим за спорта. Можете ли да опишете катеренето като усещане?

 

Катеренето, спускането и влизането в пещера носят удовлетворението от това, че си превъзмогнал трудност, която до вчера си смятал за невъзможна. Самото чувство и адреналина от това че си се спуснал от високо, че си влязъл на дълбоко или си стигнал далече е неописуемо. Освен всичко друго, в планината се завързват страхотни приятелства. Хората са по-добри и са по-склонни да помогнат на човек, отколкото само да минат покрай него.

 

 

Трудно ли е да се започне, ако никога не си се катерил преди това?

 

Съвременните методи на изкачване, на слизане, или на влизане в пещери са достатъчно безопасни. Не е проблем и всеки начинаещ може да започне. Има си и тънкости, които се развиват ако искате да се развивате. Трябва да се изкара курс.

 

 

Кажете нещо на хората, които все още не могат да се престрашат да опитат катерене.

 

Бих им казал, че докато не опитат никога няма да разберат какво е. Просто се пробвайте. Не е казано че трябва да стигнете до края. За някои хора и 2 метра са достатъчно да изпитат тръпката. Това което ще го изпитате с първото изкачване, няма как да го изпитате вървейки си по улицата.

 

Кампанията "Спортувай, България" се разпространява и във Фейсбук. Тъй като близо 3 млн. българи са там, вероятно това включва и вас. Затова, може да ни следите на: https://www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Flowin Bulgaria |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване