България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Пламен Пеев за "царя на колоезденето" - коломаратона

Прочитания: 1049
17.01.2013 09:01 по статията работи: Александра Цанкова

Той е млад и амбициозен, може с лекота да кара колело по 300 км на ден и е оптимист за развитието на велокултурата в България

Пламен Пеев e млад, амбициозен и лъчезарен любител колоездач, който обича природата, приключенията и силните усещания. В откровено интервю, той ни сподели за страстта си към шосейното колоездене и за удоволствието, което му носи този спорт.

 

Ако сте колоездач, почитател на живота на две гуми или просто искате да се насладите на един интересен и вдъхновяващ разговор, следващите редове са точно за вас. 

 

Как се запали по колоезденето?

 

Като повечето малки деца и аз винаги съм имал колело. Спомням си дори как махнах помощните колела на първия си велосипед. По-сериозно започнах да се занимавам с колоездене през последните няколко години. Постепенно увеличавах разстоянията, на които карам и днес спокойно мога да измина 200-300 км на ден през летните месеци. Започнах да карам с приятели, а покрай колоезденето намерих още много верни такива.

 

Защо се ориентира към шосейното колоездене? В България то не е много популярно.

 

Шосейното колоездене не е много популярно в България поради няколко причини. Главната е, че в специализираните магазини се предлагат основно планински велосипеди. Хората у нас нямат досег до шосейния велосипед и поради тази причина не могат да оценят красотата, предимствата, лекотата и редицата му възможности.

При шосейното колоездене най-голямото удоволствие е да преодолееш върхове. Много от етапите на известните състезания, Tour de France, Giro d'Itali, обиколката на Испания (Vuelta a España) завършват на върхове. Натоварването е убийствено, но удовлетворението, което получаваш след като преодолееш една такава дестинация, е невероятно. Аз изпитвам най-голямото удоволствие точно, когато се изкачвам. За да оценят този спорт, хората трябва да се запознаят с него, а най-добре и да го практикуват. Така ще се докоснат до същността му и ще го обикнат.

 

770030

 

Скъп спорт ли е шосейното колоездене?

 

Да, скъп спорт е. Въпреки това може да се практикува и от хора, които не са готови да заделят колосална сума пари за велосипед. Ако си говорим за цени, най-евтиният нов шосеен велосипед, който се предлага на пазара в България, е около 400 лв., а най-скъпият достига 5000-6000 лв. Средният клас шосейни велосипеди у нас могат да се намерят на цени от порядъка на 3000 лева.

Екипировката при шосейното колоездене е изключително важна. Тя включва колоездачно джърси (тениска от синтетичен материал), колоездачен клин, ръкави и крачоли (използват се за загряване преди път в студено време), шпайкове (колоездачни обувки). Да не забравяме задължителния елемент - каската, тя може да ти спаси живота.  

 


Шосейното колоездене подходящ спорт ли е за деца?


Да. Още един плюс е, че този спорт може да се започне и на по-късен етап, 15-16 годишна възраст е напълно подходящ момент. В България имаме добри школи като градовете, развиващи колоезденето са Сливен, Казанлък, София, Бургас, Русе и Габрово. Другата година предстои откриването на колодрума в Пловдив, надявам се това да даде тласък на колоезденето в България.

 

770033

 

Ти си част от федерацията "Audax Randonneurs Bulgaria". Разкажи ни повече за нея: кога е основана, с какво се занимава, каква е главната й цел?

 

Коломаратонството е започнало преди повече от 100 години във Франция. Тогава група ентусиасти решават да изминат разстоянието Париж-Брест-Париж с велосипеди и постепенно това се превръща в традиция. Коломаратонските дружества организират изминаването на определени дистанции от 200, 400, 600, 1000, 1200, 1600 км, които се провеждат в много страни по света, включително и у нас. Федерацията има натоварен календар, с много събития през годината. Организират се маршрути за различните дистанции, в които всеки може да се включи. Най-кратката е 200 км, а най-дългата, която в момента се провежда в България, е 1200 км. Тези състезания или така наречените "бревети" се радват на все по-голяма популярност.

 

770032

 

Кое е следващото събитие, което организира "Audax Randonneurs Bulgaria"?

 

Следващото събитие ще се проведе на 19.01.2013 г. в Сливен (столицата на рандоньорството в България). Това ще бъде един 200-километров бревет, първият за тази календарна година.

 

Как виждаш бъдещето на колоезденето в България?

 

В градовете започват да се появяват все повече велоалеи и броят на велосипедистите расте. Причината за това е комбинация от много фактори - по-евтино е, хората поддържат формата си, а и е много готино. Велосипедът е преди всичко удоволствие, защото ни връща към детството.

Малко хора знаят, че България е един от големите производители на велосипеди за Европа. Има много фабрики у нас като повечето от продукцията се изнася зад граница. Частите пристигат у нас от чужбина, главно от Тайван и Китай. Бих препоръчал на хората да се обърнат към някоя от тези български марки, за да подкрепят родното производство.

Въпреки това България трябва да извърви дълъг път, докато стигне нивото на развитие на Копенхаген или Амстердам - едни от градовете символи на придвижването с велосипед в световен мащаб. Българинът все още има твърде много предразсъдъци относно карането на колело, у нас колоездачите все още се приемат за хора, нямащи достатъчно средства да си позволят кола.

 

770031

 

Какво ще пожелаеш на приятелите на Sportuvai.bg?  

 

Препоръчвам на всеки, който има желание да кара колело, да не се чуди дали да го направи, а да действа. Бих ги посъветвал да се поинтересуват малко повече от шосейното колоездене, защото е уникално удоволствие. А най-големият съвет, който искам да им дам е никога, ама никога да не си купуват велосипед от супермаркет. Хората трябва да знаят, че велосипедът е скъпо удоволствие и не бива да правят компромиси при закупуването му. Един добре поддържан и качествен велосипед може да служи много години, достатъчно е да се грижите за него и той ще ви се отблагодари подобаващо.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване