България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

На колело из Европа? Скоро и от България

Прочитания: 566  2
21.02.2011 12:02 по статията работи: Красимира Динева

Велотуризмът е все по-популярен начин за разглеждане на Стария континент, а и нашата страна ще се включи активно в това приключение

Сигурно ще се съгласите, че колоезденето е прекрасен спорт, който ви помага да се поддържате в отлична форма. Нещо повече: все повече хора по света го предпочитат пред традиционните форми на туризъм и се отдават на дълги приключения с колела.

Разбира се, за да обиколите света по този начин (и да се уверите сами колко е голям и че спасение дебне отвсякъде), трябва да познавате основните веломаршрути.

Критериите за последните са да имат комфортни пътеки, да избягват натоварени пътища и да пресичат колкото се може повече граници. До момента има 12 трансевропейски веломаршрута и всички са одобрени от Европейската федерация за колоездене.

По пътя на желязната завеса

Нашата страна също ще се включи във велокартата на Европа, и то с трасе от около 1000-1200 км. Последното ще бъде част от тринадесетия трансевропейски веломаршрут, наречен "По пътя на желязната завеса", който се изгражда в момента.

Стартира от Брацигово море като преминава през Ивицата на смъртта (границата между бившите Източен и Западен блок), а сега се проучват ресурсите в южната му част, минаваща през Балканския полуостров.

Общата дължина на този веломаршрут ще бъде 7000 км и ще отнема около 3 месеца. Средното разстояние, което могат да изминават колоездачите, е 20-30 км на ден при насечени участъци и 70-90 км дневно при равен релеф.

У нас с изготвянето на веломаршрута се е ангажирала Асоциацията за алтернативен туризъм, а срокът за изпълнението на проекта е една година – от януари до декември 2011 г.

За съжаление, в него не е предвидено маркиране на пътищата или подобряване на инфраструктурата. Няма как да се поставят и табели, защото у нас, както може да се очаква, няма стандарт за тях и от асоциацията не могат да ги сложат на своя отговорност.

И България на колело

Друг трансевропейски велосипеден коридор, преминаващ и през България, е Евро Вело 6. Родната част от трасето засега се изгражда на парче с помощта на частно финансиране и дарения от различни организации, като в момента се работи по участъка Русе–Силистра. Информация за маршрута ще бъде качена в Интернет, за да може колоездачите да се ориентират чрез GPS.

От май миналата година е стартиран и проектът за Дунавски веломаршрут по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България, която е съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът има за цел да продължи съществуващия велосипеден маршрут по река Дунав от Будапеща до Черно море, да развие и популяризира различни форми на туризъм по река Дунав и да промотира велотуризма по поречието на реката между България и Румъния като туристическа дестинация. Предвижда се поставяне на табели и знаци на велосипедния маршрут и в двете страни.

А ние силно се надяваме, че скоро ще можем да яхваме колелата си и безпроблемно да разглеждаме Европа по най-здравословния и еко начин, за който се сещаме.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване