България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Наръчник на начинаещите джогинг маниаци

Прочитания: 349
06.08.2013 12:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Всичко, което начинаещите трябва да знаят за тичането

Източник: Thinkstock/Guliver

Отново сме се подготвили с полезна порция съвети как да поддържате фигурата си по възможно най-здравословния начин. Ако многобройните ни статии за ползите от тичането и спортуването на открито, са ви убедили да се захванете с този вид тренировка, следващата стъпка е да се информирате за най-правилния подход към това начинание. 

 

Преди изобщо да си помислите да превърнете джогинга в хоби, се уверете, че имате подходящи обувки, специално предназначени за тичане. Те ще редуцират натоварването и ще ви спасят от неприятни проблеми като появата на мазоли. Загрейте добре и поработете върху пластичността си, за да намалите шанса от контузии.

 

 

В началото ще ви бъде изключително трудно да изминавате дълги разстояния, тичайки. Започнете с интензивна 30-минутна разходка. След няколко дни ще можете да ходите в продължение на 30 минути без проблем. Тогава опитайте да замените няколко минути от разходката с бавно тичане. Скоро ще можете да тичате през всичките 30 минути.

 

 

Ако все пак оставате без дъх, най-вероятно тичате прекалено бързо. Забавете темпото. Дишайте и през носа, и през устата – това е съвсем естествено при тичане. Ако е необходимо, правете кратки почивки.

 

1002326

 

Още един източник на дискомфорт при начинаещите са болките в областта на гръдния кош и стомаха. С течение на времето те отминават, но за да сте сигурни, че няма да ви сполетят, избягвайте твърдата храна.

 

 

Последното ни предложение засяга маршрута на вашето джогинг приключение. Препоръчително е да избирате живописни и оживени местенца. Мислете за тичането като за изследователска мисия с цел опознаване на нови красиви територии.

 

 

За още полезни и интересни идеи посетете и Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване