България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Най-ефективните тренировки за изграждане на идеално тяло при жените

Прочитания: 587
18.04.2016 15:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

"Има много трикове за прикриване на "слабостите" на тялото", това каза сертифицираният фитнес инструктор по системата C.O.R.F.I.T Нико Колев.

 

Специалистът коментира тренировките при жените и най-ефективните методи за изграждане на идеално тяло. "Най-честата уговорка на жените, когато идват във фитнес залата е "аз не искам да направя мускули” или "искам да отслабна, но да не стана цялата в мускули”. Това е нормално, защото в общоприетите норми нежният пол се асоциира с нежност, грациозност и женственост. И е нормално повечето дами да се стремят към подобна визия. Грешка е обаче да не се развива мускулната маса. Затова и има различни тренировъчни режими, като някои от тях са подходящи за жени.

 

Аеробната кардио тренировка повлиява значимо мастната тъкан и незначително мускулатурата, докато анаеробната или анаеробно-аеробната силова тренировка изгражда мускулната маса, но намалява и мастната. Активно ангажирани в дейност мускули горят денонощно калории, а точно това ни трябва, за да се борим успешно с излишните мазнини. Тогава въпросът ми към жените е: защо се плашите от фитнес занимания и по-специално от заниманията със силови упражнения, от изграждането на "мъничко” мускули?", каза Колев.Той разказа и за ползата от силови тренировки при дамите, като според сертифицирания инструктор този тип упражнения помага за изграждането на по-елегантна фигура.

 

1688715

 

"Елегантно развитата мускулатура прави фигурата добре оформена и привлекателна. Ако свалите мазнините с гладуване или драстични диети, ще изгубите и малкото мускули, които сте имали, ще "останете кости и кожа увиснала по тях!”. Къде ще са мускулите, които да ви направят стегнати и гъвкави? Така че не се плашете от заниманията със силови упражнения, те се необходими колкото и кардио тренировките. За всяка жена, която иска да изглежда здрава и привлекателна е необходимо: умерена по количество мускулна маса, за чието изграждане спомагат разумното хранене и правилната физическа тренировка – ключът е в това и единственото, което остава, е да вземете съответното решение. Естествено, всичко е въпрос и на природни дадености.

 

Известни са три типа фигури:


"крушовидна”, характерна за повечето жени, тъй като естрогенът насочва мазнините към долната част на тялото, под кръста;

 

"ябълковидна”, характерна за по-малката част от жените, трупащи мазнини в коремно-поясната област;

 

"обърната круша”, характерна за жените, имащи повече мазнини в горната част на тялото, най-вече мишниците, гърдите и горната част на гърба.

 

Въпреки че всеки тип е характерен със своите проблемни зони, то с тренировки могат да се внесат известни корекции. Ако развиете повече дадена част на тялото, ще прикриете друга. Така например, ако изградите по-обемна горна част и рамене, ще насочите погледа там, а не към проблемната преди зона на корема. Ако имате изхвръкнало назад седалище, просто поработете повече за задната част на бедрата и по-специално за горната им част. С възрастта също може да настъпи промяна във фигурата. Намалените нива на естрадиола през менопаузата ще насочи депонирането на мазнините към долната част на тялото", каза Колев. Според него обаче най-важен е вътрешният свят на човек, защото независимо как изглеждаш вътрешната хармония дава щастието на човек. "Можете да промените външният си вид до неузнаваемост, но никой не може да измени вътрешния ви свят. Затова най-важно е човек да работи над вътрешния си свят и хармония и да бъде щастлив".

 

Източник/БГНЕС

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване