България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Константин Митев за спортната дисциплина, успехите си и волейнационалите

Прочитания: 599  4
19.04.2012 09:04 по статията работи: Александър Македонски

Константин Митев е двукратен републикански шампион по плажен волейбол, а през 2009 година става и балкански шампион. Част e и от мъжкия национален тим. Състезава се на позиция разпределител и играе с дясна ръка.

 

В момента играе за професионалния тим на АРДА Кърджали и двамата с Боян имахме честта да получим първите си уроци по волейбол от него. Вчера гостувахме на отбора, който тази година за една точка не успя да се класира на финала за Купата на България.

 

Интервюто ни протече в две фази, първо си поговорихме за сериозното обвързване на спорта с живота, а после за волейбола в България и шансовете на националния ни тим в Олимпийските квалификации и Световната лига това лято.

 

Докато си говорим местни хора минават покрай нас и го поздравяват. Отборът на АРДА може да се похвали са една от най-лоялните публики у нас и това си личи.

 

Как протича един спортен ден на професионален волейболист?

Зависи дали е по време на подготовка или по време на състезание. Когато има мачове е по-олекотен режим и наблягаме на тактиката. В подоготовката наблягаме на силови неща - фитнес (четири пъти седмично), плуване, лека атлетика и волейбол. Нормално, когато сме по лагери, тренираме силно. Сутрин и вечер по два пъти. Тренировката е минимум час и половина - два. След тренировката обяд, после задължителна почивка. Може да се разходим, но задължително трябва да си почиваме. После идва втората тренировка. Поне два часа, може и три. Треньорите остават да помагат и след тренировката. После имаме фиксирана вечеря. Диеатата е универсална за всички. Имаме специални тренировки при контузии. 

 

Колко усилия са нужни за да станеш двукратен републикански шампион, балкански по плажен волейбол и многократен финалист на турнирите от серията M-тел?

Плажният волейбол е по-различен от този в залата. Движението по пясъка е различно - потъваш, хлъзгаш се. Не можеш да отскачаш напред, а само нагоре. Освен това сме двама, тактиката е различна. В залата съм разпределител, на плажа може да бъдеш само нападател. В един гейм имаш минимум 30 отскока. След сервис можеш да отидеш да направиш блок. Много по-трудно е.

Иначе трябва да се лишиш от доста неща. Тренирате двама души по два пъти на ден, а всяка тренировка е по два, три часа. За да влезем на полуфинала във Варна, пък играхме три мача за един ден. Първият мач при 48 градуса, вторият при 52 градуса, а третият при 49 градуса. И между тях имаше почивки от по час и половина. 

 

Какво ти дава и какво ти взима волейбола? Някога съжалявал ли си, че се занимаваш с това?

За мен е удоволствие. От малък съм спортист и ми става тъжно, когато се замисля, че трябва да спра някой ден с волейбола. Откърмен съм с това нещо. Прекалено голяма част от живота ми е.

 

Задмина ли баща си по постижения като спортист във волейбола?

По постижения да. Всички състезатели преди години са били в България, никой не е можел да бъде в чужбина. Може би съм имал повече късмет от него. Той не е имал шанс да играе плажен волейбол. Не е имал възможностите, които аз имам сега.

 

Той ли е човекът, който ти е помогнал най-много в кариерата ти?

Да, той е. Няма спор. Винаги ме подкрепя. 

 

В тази връзка, какво би казал на всички родители?

Няма значение кой спорт изберат - дали е боен, дали е баскетбол, волейбол... Спортът дава на детето дисциплина. Треньорът е шеф и трябва да се изпълняват заповедите. Когато попаднат на добър треньор, влизат и в живота по-успешно. Ситуациите от спорта са част от живота. Дали е топка или работа, дисциплината винаги помага. Спортът учи и на точност и отговорност. Треньорите възпитават децата. Вчера си говорихме с приятели за германския футбол. Германците никога не са били технични, но имат страхотна дисциплина и полагат усилия. Вижте и Тренто, там всичко е дисциплина.

 

Сега не си част от националния тим, той затворена страница ли е за теб?

Не, не е затворена страница. Нямаме повиквателни тази година. Първончално бяхме в списъка, но после отпаднахме. Затова решихме да се хванем с плажен волейбол, за да се подготовим по-добре. Имаме качества за тандем. Ако намерим спонсор можем да пробием и да натрупаме точки и да се вдигнем в ранглистата.

 

С АРДА бяхте близо до спечелване на Купата на България, какви са плановете за следващия сезон?

Аз лично имам планове да поиграя в чужбина, за да се развия още. Надявам се да имам и оферти. Много е рано да имаме очаквания за следващия сезон. Тук финансирането е трудно. Ако намерим средства, ще имаме и силен отбор.

 

Какви са ви плановете в плажния волейбол?

Искаме да натрупаме точки и да играем в международни турнири. Първият е в края на май, в Австрия (Баден). После има турнир в Хърватска. В Нови Сад също искаме да играем. От 22 до 26 август сме във Варна и после в Холандия. Искаме да сме част от световните серии. Но тази година е Олимпийска и съответно има гранд шлем - играят само първите 50 отбора в ранглистата. И понеже ние нямаме точки сега пропускаме и ще участваме само в европейските турнири.

 

Имате ли амбиции за участие в следващите летни Олимпийски игри през 2016-та?

В плажния волейбол активната вързаст е друга - 35-40 години. Все още сме млади и за другата Олимпиада ще се опитаме да се класираме. Ще опитаме да участваме на Европейско и Световно първенство. 

 

За финал, какво очаквате и каквo пожелавате на националния ни тим в предостящите важни мачове - Олимпийски квалификации и Световна лига?

Мога да им пожелая успех. Трудно е да прогнозирам обаче, защото на национално ниво волейболът е много силен и има няколко равностойни отбора. Може би всичко ще зависи от късмета. Радо Стойчев е най-титулования треньор в света, изключително интелигентен, така че имам вяра. Дано и с Националния отбор да вземе толкова титли, колкото и с клубния.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Be Shape Studio  5 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване