България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да постим здравословно и резултатно спрямо индивидуалните ни особености

Прочитания: 395
01.03.2017 14:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Универсалното постене не винаги може да бъде най-добрият вариант. Трябва да се вимат впредвид индивидуалните особености на всеки, желаещ да пости, споделя д-р Митко Ригов, диетолог в Медицинския център по лечебно хранене и здравословна редукция на теглото към УМБАЛ "Александровска". По думите му винаги е добре преди постите да има ден-два разтоварващи дни, в които човек да консумира извара, нискомаслено кисело мляко, белтък от яйце, риба. Да не се консумира месо. След края на постите също трябва да се осигурят на организма такива преходни дни, отбеляза диетологът.

Започнаха великите пости

1867934

Бременните имат нужда от храна, която съдържа повече белтъчиния магнезий и калций, които по време на постите не присъстват в големи количества. За набавянето им има алтернативни методи - с повече ядки, повече бобови храни, тъмнозелени зеленчуци, семена. Има и алтернативни варианти на протеин - конопен протеин, протеин от стръкове и др., но все пак потребностите на бременните са по-големи. Добър вариант е те да постят най-много пет дни, отбелязва д-р Ригов.
По отношение на децата, той е категоричен, че на тях не препоръчва дълъг пост, най-много седмица-две. Необходимо е да приемат бобови храни, жито, овесени ядки, ръж, елда, макарони, ориз, киноа. За детето също трябва да сме наясно с неговото общо здравословно състояние, трябва да се знае дали има дефицит на желязо, казва лекарят.
Когато се пости, особено при прием на по-лесноусвоими захари брашно, картофи, предразположените към напълняване и имащи метаболитни проблеми, са склонни към натрупване на излищни килограми, коментира д-р Ригов. Липсата на месо и други храни, които дават ситост, карат тези хора да се чувстват по-гладни, да имат повече апетит и затова те трябва много да внимават.

 

Диетолог: Българинът вече обръща сериозно внимание на проблема с теглото

1867935

Постенето не е само консумация на картофи, ориз и хляб. Има много алтернативи – ориз, леща, грах, нахут, зелен боб, спанак, тиквички, карфиол, броколи. Може към тези храни да се добави малко картофи. Може да се консумират и зърнени закуски, кокосово, соево и бадемово мляко. С плодове, зеленчуци, ядки, семена, плодови и зеленчукови сокове, може да се направи добре балансирано хранене, коментира диетологът. Той препоръчва по-умерена вечеря.   

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване