България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да оцелеем на работното място?

Прочитания: 444
02.08.2013 13:08 по статията работи: Александра Цанкова

Съвети за дълъг и щастлив живот пред компютър

Източник: Thinkstock/Guliver

Знаете ли, че заседналият начин на живот ви убива бавно, мъчително и сигурно? Отвътре навън... Рисковете, които причинява целодневната работа пред компютър са от ужасяващи, по-ужасяващи:  стрес, затлъстяване, диабет, дори рак. Съветваме ви да поемете командването над здравето си възможно най-бързо, преди тялото ви да добие неприятна форма и гъста мъгла да се спусне над съзнанието ви. Ето и как:

 

 

Заемете правилна стойка

 

Има две неща, на които трябва да обърнете внимание що се отнася до позицията ви на работното място. Само припомняме, че неправилната стойка води до излишно напрежение в тялото, бърза умора и дори нараняване.

 

9989131. Правилна позиция на стола

Най-добрият ъгъл за позиция на гръбнака в седнало положение е 120-135 градуса. Добре е предмишниците и ръцете ви да образуват прав ъгъл, краката ви трябва да са стъпили на пода, а горната част на монитора да бъде на нивото на очите. Всичко това редуцира до минимум стреса по време на работа.

 

 

 

2. Използвайте стандартно бюро

По този начин не рискувате да се сблъскате с неудобствата на разчупените дизайнерски решения. Придържайте се към стандартните, опростени бюра и работата ви ще спорѝ.

 

 

 

Намалете напрежението в очите


Когато става дума за умора от компютър, най-засегнати се оказват очите ни. Болките в гърба и мускулите лесно се установяват. Често обаче пренебрегваме дискомфорта в очите си за сметка на споменатите. Това неминуемо оказва влияние върху настроението и нивото на енергията ви. Нашите съвети в този случай са:

 

 

 

998916

1. Правилно осветление


Уверете се, че околната светлина не дразни очите ви. Както суровите флоурисцентни лампи, така и ярката слънчева светлина ще доведат до проблеми със зрението. Желателно е да използвате щори или завеси, които да ограничат слънчевия достъп и да замените бялата светлина в помещението с халогенно осветление.

 

 

 

2. Оптимизиране настройките на екрана


Яркостта на екрана ви трябва да съвпада с тази на околната среда. Начин за проверка: ако гледате празен бял екран и имате чувството, че гледате в електрическа крушка, следва да намалите яркостта на монитора. Ако пък имате чувството, че е ви изглежда сив - увеличете я.

 

 

3. Мигайте редовно


Компютрите са коварни крадци на внимание. Това автоматично означава, че малко или много ни хипнотизират. Оттук забравяме един прост, но много полезен рефлекс на организма - мигането. Изсъхването на очите води до сърбеж и дразнене, така че намигайте редовно на екрана пред вас. В случай, че това не е достатъчно, възползвйате се от специални капки.

 

 

Взимайте си почивкиОбедната е за обяд. Нея не я броим. Ставайте от стола поне на два часа и се разтъпчете. Освободете съзнанието си поне за няколко минути на ден от работа. Погледайте през прозореца и се насладете на живота навън. Излезте на кратка разходка с колеги. Научете се да релаксирате.

 

 

998917

 

Как ще прекарате почивките си, най-добре знаете самите вие. Ние само ви напомняме, че е добре да ги има.

 

 

 

Нас пък можете да намерите тук: facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване