България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво предлага менюто на градовете в бъдеще

Прочитания: 870
07.09.2017 10:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Сочни лабораторно създадени пържоли и бургери от месо на растителна основа може скоро да изкушават заклетите месоядци, преглеждащи менютата на ресторантите в най-големите градове по света, тъй като производителите на храни проучват нови начини за изхранване на бързо растящото население.
 
Хората в развиващите се страни се стичат масово в градовете и силно повишеното търсенето на месо и млечни продукти ще извади на преден план въпроса за намирането на високопротеинови алтернативи, които не замърсяват сериозно околната среда, посочват експерти.

 
Храната на бъдещето, на фона на нашето задълбочаващо се урбанизиране, ще продължи да бъде месото, но няма да е месо, което е продукт на индустриализираното животновъдство, посочи Брус Фридрих, изпълнителен директор на вашингтонския институт Good Food.
 
Това ще бъде месо, направено от растения и ще бъде месо, отгледано в заводи без фермери и кланици, допълни Фрийдрих, който изчислява, че традиционното месо ще изчезне в страните с високи доходи до 2050 година.
 
Други прогнозират, че буболечки и високопротеинови водорасли като спирулина ще бъдат сред водещите храни на бъдещето наред с риба, отглеждана в дълбокоморски ферми или обширни градски халета. 

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) е необходим скок с 50 % на селскостопанското производство, за да се изхранва близо 10-милиардното население към 2050 година и това на фона на щетите, които климатичните промени нанасят.
 
При това положение по-очевидното решение може би е намаляване на калориите и животинските протеини в хранителния режим на богатите хора, увеличаване на ефективността на селското стопанство и намаляване с една трета на пилеенето на храни.

 
Около 80% от всички селскостопански земи са заети с пасища или на тях се отглеждат храни за животни, посочва ФАО. Освен това животновъдството използва 10% от световната чиста вода, като същевременно отделя метан и други газове, предизвикващи парников ефект, и причинява обезлесяване в големи мащаби.
 

Да бъдем добри с животните
 
Няколко компании се надпреварват в разработването на технология, която може драстично да намали цената на т.нар. "култивирано" или "чисто" месо, което е отгледано от клетки, взети от живи животни.
 
Те казват, че в крайна сметка би могло да се произвежда в градски "пивоварни", като ще струва по-малко от истинското месо и ще се използва 99% по-малко земя. 

Любителите на месото след няколко години ще могат да избират между традиционното месо, което включва страдание на животните, и месо без страдание на животните, което е 100% процента месо и наподобява структурата, вкуса и външния вид на месото, казва Ярон Богин, главен изпълнителен директор на израелската компания Modern Agriculture Foundation.

 
На други места стартъпите използват "клетъчното селско стопанство", за да разработват производство на яйца, мляко и риба без животинско участие.
 
Компанията от Сан Франциско Hampton Creek иска да достави първия продукт от чисто месо на потребителите догодина, но според наблюдатели от сектора и други компании огромните технологични и регулаторни спънки означават, че ще бъдат нужни поне пет години този вид храна да се предлага в скъпите ресторанти и десетилетие, за да стигне до масовия потребител.
 
Ще бъдете в състояние да създавате храна, която можете да съхранявате и транспортирате лесно, казва Идо Савир, главен изпълнителен директор на израелската компания SuperMeat, чието култивирано пилешко месо ще бъде кашер и халал.
 
Технологията ще помогне да се изхранват хората в развиващите се страни, които сега почти не консумират месо или се хранят нискокачествено, допълни той.
 
Големите производители на пазара за месо, възлизащ на 750 милиарда долара, също търсят алтернативи. Водещият американски производител Tyson Foods е заделил фонд от 150 милиона долара за разработването на евтини, алтернативни източници на протеини и инвестира в компанията Beyond Meat за месо, произвеждано от растения.
Същевременно Бил Гейтс, Ричард Брансън и гигантът в суровините Cargill инвестираха в калифорнийската Memphis Meats, която разработва "чисто" пилешко, говеждо и свинско. 

Да заложим на буболечките
 
Други предприемачи обръщат поглед към богатите на протеини буболечки, които вече се ядат от милиарди. Те лесно могат да се отглеждат в градовете в градски ферми, които не заемат големи терени от скъпи недвижими имоти.
 
Нюйоркската компания Terreform ONE разработи футуристичен модулен заслон и ферма за щурци с остри подобни на пера форми отгоре. Фермата е идеална за отглеждането на високопротеинови щурци, които могат да бъдат смлени на брашно.
 
Има вероятност да видите протеинът да се променя, тъй като може да бъде произведен в градовете, каза Мичъл Йоахим, който е съостовател на Terreform.
 
В случая с насекомите има много смисъл да се върви в тази посока - като се направи сравнение, разликата е поразяваща. Използва се почти 1000 пъти по-малко вода, 300 пъти по-малко въглерод. Изключително евтино е да се произвеждат буболечки в градовете, допълва той.
 
Достъпната цена и добрият маркетинг са ключови, за да бъдат убедени потребителите да опитат радикално новите храни, особено когато им е по-трудно да пренебрегнат етичните мотиви и последиците за околната среда от техните покупки. 

Винаги опира до пари, до достъпност, казва Морган Гей, футуролог в областта на храните.

"Иска ни се да мислим, че става дума за това колко е вкусно, но всъщност този въпрос остава доста назад, когато трябва да накарате някого да избере този продукт от рафта," допълва тя.
 
Голямо влияние върху продажбите може да окаже рекламата с популярни личности, ако компаниите могат да накарат звезди да подкрепят марките им, посочва тя.
Въпреки шумотевицата около храните на бъдещето, страните все още могат да се справят с нарастващото търсене и да изпълнят целите за опазване на околната среда, използвайки това, което ядем днес, ако направят решителни промени в хранителната система, каза Лоренцо Джовани Белу, старши икономист към ФАО.
 
Методи като прецизното селско стопанство, изчислени с изключителна точност изисквания на дадена селскостопанска култура, могат да направят производството по-ефективно, а използването на повече възобновяема енергия може да намали въглеродните емисии, каза Белу. 

Начинът на хранене също трябва да стане по-добре балансиран, за да се намали преяждането, особено с месо, като същевременно се увеличи количеството животински протеини, които са на разположение на по-бедните, допълни той.
 
По думите му съществуват много прости решения, които могат да използват това, което светът вече знае, включително адаптирането на съществуващи технологии за по-бедните страни.
 
Можем да направим много неща преди да ядем насекоми, допълва той. 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Flowin Bulgaria |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване