България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

какво да спортувам?

Прегледай и избери спортовете, които те интересуват:
Отборни

Футболът представлява колективна игра, в която два отбора от по единадесет души играят с топка. Целта на играта е топката да бъде вкарана във врата, широка седем метра и висока два метра и четиридесет и четири сантиметра.

Футбол на малки вратички.

Футзалът е спорт, разновидност на футбола. Първоначално е наричан мини-футбол, а след 2000 година започва да придобива популярност името "футзал".

Колективен спорт с топка, който се практикува на специална площадка с мрежа по средата. Отборите са от по шест човека и целта е да насочиш топката в полето на противника така, че тя да докосне земята или противниковият отбор да не успее да я върне в твоето поле с три подавания.

виж всички
Водни

Воден спорт при който състезателите изминават определено разстояние в басейн. В плуването има четири стила: свободен, бътерфлай (делфин), бруст и гръб. Провеждат се и състезания съчетаващи всичките стилове - т.нар. съчетано плуване.

Скокът във вода представлява спорт, при който спортистът скача или пада във вода от платформа или трамплин за скачане. Скокът във вода е международно признат спорт и един от спортовете на Олимпийските игри.

Гребни дисциплини, при които за разлика от академичното гребане състезателите са с лица по посоката на движение. При кануто се гребе от стойка "на коляно" с единично гребло, а при каяка от седнало положение с двойно.

Плуване под вода с технически срдства за дишане.

виж всички
Зимни

Карането на ски е зимен спорт при който състезателите се спускат по заснежена писта по предварително определен маршрут, като преминават между цветни колчета (т.нар. врати). В зависимост от гъстотата на вратите се дели на четири вида: слалом, гигантски слалом, супер Г и спускане.

Спускане по заснежени склонове с широка дъска. Би могло да се определи като зимен еквивалент на скейтборда.

Спорт, при който спортистите се пързалят на кънки по лед.

Зимен спорт съчетаващи ски бягането и стрелбата. Състезателите обикалят по предварително определено трасе като на края на всяка обиколка преминават през стрелбище, където трябва да свалят пет мишени от легнало или изправено положение.

виж всички
Танци

Народните танци са силно свързани с фолклорните обичаи и традиции. При този "спорт" се изучават хора от петте основни фолклорни области на България. Ритъмът на хората е изключително разнообразен, използват се равноделни и неравноделни тактове и различни захвати и форми на хорото.

Салса е танц по двойки на музика с повтарящ се ритъм от осем удара.

Спортните танци са общо 10 на брой. Разделени са на 2 категории, всяка от които включва по 5 танца:

-латиноамерикански - самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв;

-стандартни - английски валс, танго, виенски валс, слоу фокстрот и куик степ.

Танцът е вид изкуство, при който средства за създаване на художествен образ са движението и смяната на положението на човешкото тяло под акомпанимент на музика.

виж всички
Екстремни

Различни спортова покачващи адреналина в тялото

Парапланеризмът е спорт при който чрез средство за летене с формата на крило (параплан) състезателите летят и изпълняват акробатични фигури, точни приземявания и др.

Най-общо туризмът може да се определи като пътуване за развлечение и/или отдих.

Спортна игра (понякога е определяна и като военна), същността на която е да бъдат елиминирани противниците с помощта на специално оръжие и топчета, разпръскващи боя с различен цвят. Може да се играе на открито сред природа с преобладаващо гъста растителност, подходяща за временно убежище, или в затворени помещения с необходимите за скривалища помещения.

Има два вида игра:

* Capture the flag, където целта е да се завладее знамето поставено между двата лагера на отборите.

* Last man standing - в този вариант победител е този човек, който успее да издържи най-дълго "жив". За "убит" се смята този, който е уцелен, макар и веднъж. С недвусмислен жест той трябва да покаже на останалите, че е извън играта и да се оттегли на безопасно място.

виж всички
Ракетни

Предимно индивидуален спорт при който състезателите използват тенис ракети за да прехвърлят малка гумена топка над мрежа на специално разчертано поле наречено корт. Практикува се и във вариант по двойки.

 

Предимно индивидуален спорт при който състезателите използват хилки за да прехвърлят малко пластмасово топче над мрежа на специално разчертана маса. Практикува се и във вариант по двойки.

 

Много динамична игра, която се играе на затворен корт с ракети и мека топка от двама или четирима играчи.

Бадминтон се играе с помощта на ракети и перце на специално разчертано игрище с мрежа. Може да се играе както от двама така и от четири човека разделени на два от бора от по двама души.

Бойни изкуства

Таекуон-до е корейско бойно изкуство създадено в средата на 20-ти век. То е единственото бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина.

Борбата е спорт в който се използват различни техники за ръкопашен бой и защита. Целта е да тушираш противника (да го повалиш по гръб) или да направиш повече точки от него чрез хвърляния, премятания и различни захвати. Има две разновидности: класическа и свободна борба.

Джудото е спорт при който се набляга изключително много на гъвкавостта на състезателите. Той е базиран на бойното изкуство джу-джицу.

Боксът е система от техники за самозащита и нападение основана на юмручния бой.

виж всички
Фитнес и тонус

Упражнения с тежести.

Тае-бо е система, комбинираща движенията от бойни спортове, фитнес и аеробика. Практикуването на упражненията подобрява концентрацията, координацията и дисциплината. Дава енергия и грация на тялото.

Каланетиката е система от упражнения, комбинация от аеробика и йога.

Конен спорт е общото наименование на спортовете при които състезателите яздят коне. Има различни дисциплини като надбягване, прескачане на препятствия, обездка и др.

виж всички
Прецизни

Риболовът е лов на риба, който може да бъде за лично удоволствие, което включва понякога уловът да не бъде употребен за храна, а да бъде пуснат обратно в природата.

Стратегическа игра, която се играе на квадратна дъска разделена на 64 черни и бели квадратчета. Всеки от състезателите има 16 фигури, като целта на играта е да бъде матиран царят на противника.

Игра подобна донякъде на билярда, но се играе на по-голяма маса и с повече топки.

Ориентирането е спорт при който състезателят трябва да се ориентира в непозната местност използвайки карта и компас.

виж всички
Въведи град и ние ще ти кажем къде да спортуваш.
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!