България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Да хапваме тези храни, за да подобрим концентрацията

Прочитания: 2176
16.08.2017 14:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Храната също оказва влияние

Знаете ли, че някои храни, които консумираме, могат да ни помогнат при запомнянето или да ни накарат да се концентрираме по-добре? Колкото повече растем, толкова повече се подобряват тези способности на мозъка. Например 6-годишно дете може да се фокусира върху нещо за около 15 минути, след което вниманието му се насочва към нещо друго. Когато то стане на 9, ще може да се съсредотичи върху същото нещо за около час.  

Има много фактори, които пречат на нашата концентрация- физическо и емоционално състояние, различни външни дразнители на околната среда като шум и други. Храната също може да окаже своето влияние. 

Кои храни подобряват паметта и концентрацията ни?

1. Кафе 

Много от нас започват деня си с чаша кафе. Кофеинът в него ни помага да си отворим очите. Умерената консумация на кафе може да засили концентрацията ни, особено сутрин, след пиянска вечер, а и да подобри бързината на реакциите ни. Доказано е, че топлата напитка подобрява краткосрочната ни памет.

Прекаляването с кафето обаче води до разтреперване и нервност. Затова препоръчителната доза кофеин, която да приемаме за деня, е не повече от 400 милиграма. Една чаша кафесъдържа между 95 и 200 милиграма, тоест не е добре да пием повече от 2-3 чаши на ден.

2. Шоколад 

Освен, че ни дава наслада, шоколадът помага на мозъка да се концентрира. Това се дължи на какаовите зърна, които са пълни с флаваноиди, сред които епикатехин и катехин, които имат антиоксидантни свойства. Какаото също съдържа кафеин. Според проучване, какаото може да задържи вниманието ни върху даден обект за по-дълго време, а също така да подобри и настроението ни. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване