България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да изберем въже за скачане?

Прочитания: 2425
12.12.2016 11:12 по статията работи: Sportuvai.bg

Как да изберем въже за скачане?

Какви видове въжета има и какви са техните особености?

1806517

На пазара съществува широк спектър от въжета. Различните производители влагат много усилия, за да направят техния продукт уникален и да предложат екстри, които останалите въжета нямат.

Нека разгледаме основните видове въжета, какво може и какво не може да ви предложи всяко едно от тях.

Платнено въже (Cloth rope)

Платнените въжета са най-елементарният и евтин вариант на въжетата за скачане. Направените са от памучни или найлонови нишки, които са вплетени една в друга. Цените на тези въжета са много ниски, в рамките на 5 до 10лв., но пък за сметка на това не са подходящи за хора, които искат да подходят сериозно в скачането на въже.

Подходящи са за напълно начинаещи или за хора, които просто искат да опитат какво представлява този вид активност. След като напреднете обаче, този вид въже няма да бъде оптималното за вас. Въжето се върти прекалено бавно и изостава, независимо колко бързо ще се опитвате да го въртите.

Стандартно PVC въже

Може би най-масово предпочитаните и купувани въжета към момента. Изработката им от PVC ги прави леки, издръжливи и на достъпни цени.

Предимство на PVC въжето е, че е по-леко от кожените и тези с мъниста, което го прави подходящо за развиването на високи обороти при малко вложена сила от страна на скачащия. Тънкият PVC шнур позволява лесна саморегулация на дължината чрез връзване на възел от вътрешната страна на някоя от дръжките.

Недостатък е, че не бива да се използва за скачане навън, на неравни повърхности като цимент или асфалт, затова е препоръчително да се използва в закрити помещения като фитнес залата или у дома.

Подходящо е за хора, които тепърва ще се учат да скачат на въже, тъй като е по-леко от кожените въжета и тези с мъниста, като същевременно е малко по-тежко от скоростните въжета.

1806516

Скоростно въже (Speed Rope)

Скоростните въжета припокриват голяма част от предимствата и недостатъците на стандартните PVC въжета. Те също са направени от тънък винилов шнур, което ги прави леки и издръжливи.

Основното предимство на скоростното въже пред стандартните PVC въжета е, че позволява развиването на още по-висока скорост на въртене благодарение на по-различната му изработка. Често вътрешността на шнура е изпълнена с памук или друг лек материал и дръжките са направени от по-лека материя.

Това го прави предпочитан избор на атлети като боксьорите например, чиито тренировки често включват високоинтензивно скачане на въже със стремеж към висок брой скокове за кратко време, както и комбинирането на различни техники на скачане.

Недостатък на този тип въжета е невъзможността за използването им на открито - върху асфалт, цимент или друга релефна повърхност. Това би ги износило наистина бързо, което ги прави подходящи само за употреба на закрито. Също така скоростните въжета се заплитат най-често в сравнение с останалите видове.

Поради тънкостта им и високата скорост на въртене, тези въжета се виждат по-трудно по време на скачане в сравнение с кожените въжета или тези с мъниста. Скачащият трябва да се ориентира много добре по звук, интуиция и трябва да има добра координация и умения. Това прави скоростното въже подходящо за по-сериозни атлети, като част от тренировките им към спорта, който практикуват, или за хора, изнасящи атракционни представления.

Кожено въже (Leather rope)

Както подсказва името, този вид въжета са направени от кожа, а дръжките им често са от дърво. Вероятно сте ги виждали във филмите за боксьори, тъй като това е традиционният вид за практикуващите този спорт. Въпреки това в днешно време все повече боксьори избират скоростните въжета, поради възможността за развиване на много по-високи обороти и съответно много по-интензивни тренировки.

По-тежки са от PVC въжетата и не са подходящи за употреба на открито. Именно заради по-голямото им тегло не са подходящи за хора, които целят развиването на максимални обороти, тъй като за въртенето се изисква влагането на повече сила.

 

Въже с мъниста (Beaded rope)

Ядрото на въжето най-често е от найлонова корда или друг материал, която е покрита от пластмасови сегменти по цялата си дължина. Най-често всеки отделен сегмент или всяко едно мънисто е оцветено в различен цвят от предходния с цел по-добра видимост и фокус.

Предимствата на този тип въжета е възможността за използване на асфалт, цимент или други твърди и релефни повърхности, които биха съсипали другите видове въжета. Мънистата са издръжливи, сравнително тежки и издават отличаващ се звук при допир със земята, което позволява по-добър синхрон и ритъм от страна на скачащия.

Недостатък на въжетата от мъниста е, че съществува вероятността от отскачане на мънистата от земята, което да доведе до грешка в скачането. Затова не е подходящо за хора, преследващи състезателни цели или изнасящи атракционни представления.

Когато избирате въже с мъниста, обърнете внимание и на дължината на самите мъниста. Някои въжета са с мъниста с дължина от около 3-4 см., докато други са с половината на тази дължина, което позволява по-добра гъвкавост при скачането.

Утежнено въже (Weighted rope)

Кабелът на тези въжета може да бъде от всякакъв материал, но най-често въжето е направено от кожа или PVC. Разликата с останалите въжета е в допълнителната тежест, заложена в дръжките на въжето, в самия кабел или равномерно разпределена между тях.

Допълнителната тежест е в диапазона от 0,5 кг. до 2-3 кг. Обикновено тя е фиксирана, но се продават и въжета с възможност за регулация, като изборът е между няколко различни натоварвания.

С каква дължина трябва да е въжето?

След като сте избрали вида на въжето, следва да намерите такова с подходяща за вас дължина.

Ако още не сте закупили въжето, начинът да определите колко дълго трябва да е то, е чрез обикновена ролетка за мерене. Хванете края на лентата на ролетката в едната си ръка и самата ролетка в другата. Изтеглете известно количество от лентата и я настъпете с единия си крак. Изправете се хубаво и вдигнете края на лентата и самата ролетка на нивото на долната част на гърдата от страната на крака, който сте използвали за настъпването на лентата.

Позиционирайте краищата на ролетката в областта на зърната, точно на нивото на подмишницата ви, и погледнете каква е общата дължина. Това трябва да е дължината на самото въже, без да се включват дръжките.

Ако не разполагате с ролетка, добавете 91 см. към вашия ръст, т.е., ако сте високи 170 см., значи дължината на въжето (без дръжките) трябва да е 261 см.

При смятането чрез ръста има и малка особеност. Ако сте високи 168 см. или по-малко, добавете само 86 см. към ръста си.

В случай че не можете да намерите дължина, която да пасва точно на сметките или на измереното от ролетката, което е често срещано, изберете по-дълго въже от необходимото ви. След това ще можете да го подкъсите чрез направата на един или повече възли от вътрешната страна на дръжките, или ако въжето предлага собствена система за регулация, да използвате нея.

Не взимайте по-късо въже от необходимата за вас дължина. Просто няма да можете да го използвате оптимално.

В резюме

Първо преценете къде искате да използвате въжето и дали искате да се занимавате сериозно. Ако сте напълно начинаещ и просто искате да опитате, потърсете си евтино платнено въже. Когато напреднете, ако ви хареса и искате да продължавате да подобрявате уменията си, насочете се към някой от останалите варианти.

Ако намеренията ви са наистина сериозни, искате максимално интензивни тренировки и високи обороти на въртене, вземете си скоростно въже или обикновено PVC въже.

В случай че искате да използвате въжето навън, сдобийте се с въже с мъниста или в краен случай обикновено PVC въже, но знайте, че то няма да издържи толкова, колкото би издържало, ако се използва върху подходяща повърхност. Колко точно ще издържи зависи и от качеството на самата изработка.

За традиционалистите и желаещите по-тежко въже - насочете се към кожен вариант или утежнено въже, по възможност с ръчна регулация на натоварването.

Подберете подходящата за вас дължина на въжето чрез съвета по-горе в статията и сте готови да направите покупката.

И един последен съвет - когато не използвате въжето, закачайте го на закачалка на стената, опънато и висящо надолу. Това ще попречи въжето да изгуби формата си с течение на времето.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване