България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Царевец: по стъпките на величието

Прочитания: 412  17
03.07.2013 16:07 по статията работи: Александра Цанкова

Величие, гордост, могъщество, сила, смирено преклонение пред историята. Всички тези чувстват бушуват едновременно в сърцата ни и се разгарят с всяка следващата стъпка по хълма, пазещ ревностно великото минало на България.

 

 

 

183406ee-7437-b149-1e4f-a21b3297b2cf

 

Крепостта Царевец е един от най-популярните и посещавани туристически обекти у нас. Разположен в старата част на Велико Търново, хълмът разкава вековната история на Второто българско царство, пренасяйки ни към триумфалното минало на предците ни. Хълмът е обитаван още от III хил. пр. Хр. През V-VII в. н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева. През IX в. на това място възниква старобългарско селище, което се разраства с бързи темпове. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в.

 

 

 

 

 

 

 

 

Крепостта е имала три входа, които се виждат и днес. Главният вход, който е бил отбраняван от кули, е разположен от западната страна. Вторият вход - Малка порта (Асеновата), се намира на северозападната крепостна стена. Третият вход - Френкхисарската порта, е в югоизточния край на крепостта и се е охранявал от бойна кула. Тази кула е известна като Балдуиновата, кръстена на латинския император Балдуин Фландърски, пленен в битката при Одрин през 1205 г. от цар Калоян. Историята разказва, че след битката Балдуин бил затворен в тази кула, където по-късно умира.

 

 

 

969463

 

 

Отправяйки се към централната част на крепостта, ще стигнете до дворцовия комплекс - постройки, оградени от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа. Включва тронна зала, дворцова църква и царски покои.

 

 

969467

 

През 1185 г., след като Търнов град е провъзгласен за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в негово главно укрепление и дом за знатни боляри и търговци. Повече от 200 години в града кипи бурен политически, икономически и културен живот, което го прави един от най-влиятелните градове в Европа, а крепостта – най-важната в България. В най-северния край на Царевец се намира издаден към река Янтра скален нос, известен като Лобната скала. През XI – XIV в. от нея в реката са били хвърляни предателите на държавата, а през XVI в. на това място е бил изграден манастир.

 

 

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г. по повод честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Днес напълно възстановени са пътят към главния вход с големия портал, величествените стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата. На самия връх на Царевец се намира Патриаршеската църква, възстановена през 1981 г. Под нея е скрит и царският дворец. Археологическите разкопки показват основите на 470 жилищни постройки, странноприемница, жилища на аристокрацията, 23 храма и 4 градски манастира. Сред владетелите, ръководили държавата от Царевец, са царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

 

969459

 

 

Изграждането и рекунструирането на хълмът Трапезица, свързващ се с Царевец посредством старинен мост, ще бъде завършено до есента на 2013 година. Като част от старата българска столица, това място разкрива още от славното минало на Второто българско царство.

 

 

Днес посетителите на Царевец могат да се разходят през деня из старинната крепост, но това, което със сигурност не бива да пропускат е да посетят това уникално място през нощта. Денем крепостта тихо почива на високия хълм, навявайки спомена за миналото, а нощем оживява! От 1985 г. насам се провежда аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина", който представя богатата история на Втората българска държава. Това е една уникална комбинация от музика и светлина, която няма как да не ви впечатли.

 

 

 

 

 

Още от нас - facebook/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване