България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Унищожи машината, тренирай свободно

Прочитания: 188
28.01.2013 18:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Машините не струват. Унищожете ги. Всеки един комерсиален фитнес е бъкан с машини - пътечки, гладиатори и какви ли още не чудодейни устройства, които ще стигнат до всяко едно мускулче... индивидуално. Така смята Стийв от NerdFitness.

 

Доста хора изобщо не достигат до тренировките със свободни тежести, а си стоят на сигурно. Според Стийв обаче, противно на масовото мнение, сигурното е вредно. Машините са вредни.

 

 

Защо?

 

Машините ви принуждават да правите движенията по неестествен за тялото ви начин. Само нагоре, само надолу, само наляво, само надясно. Проблемът е, че тялото ви не се движи така. То се движи леко нагоре, леко вляво, леко вдясно. 

 

Освен това машините ви създават илюзия за стабилност. Те вършат цялата работа със стабилизирането вместо вас. Звучи хубаво, докато не се наложи да ги ползвате в една определена ситуация... "живия живот".

 

Когато се навеждате да вдигнете детето си, да грабнете чантата с продукти, когато се боксирате с кенгуру или пък се борите с мечка гризли, ей така, за кеф. Тялото ви използва редица мускули едновременно. Но вие не сте тренирали мускулите си да работят в синхрон, а по отделно. И тогава разтягате нещо.

 

Още повече, ако искате да отслабнете, тренировката със свободни тежести е много по-ефективна в изгарянето на калории, отколкото машините.

 

И най-вече, за да избегнете нелепите контузии и разтежения.

 

 

И какво сега?

 

Сега спрете да мислите за всеки мускул отделно - "това упражнение напряга вътрешните мускули на бдерата ми", "това пък тренира бицепсите ми" или "това е за трицепса". Освен ако не сте супер елитен бодибилдър, няма нужда да се тревожите за тези неща.

 

Трябва да мислите на едро и просто.

 

Представете си, че слушате симфония. Всеки инструмент по отделно ли искате да чуете или всички заедно в синхрон? Тренирането за сила е същото. Вашето тяло е симфония и мускулите трябва да бъдат научени да работят в синхрон.

 

 

Добре де, как да тренирам?

 

Почти всяко движение се базира на натиска и издърпването. Особено ако добавите тежести, всяко такова движение ще натовари дузини мускули от различни групи, а не само вътрешната част на...

 

Работете цялостно, три пъти седмично. Ако имате огромна нужда да тренирате всеки ден, през паузите се занимавайте с йога или си правете разходки.

 

 

Ето основните типове упражнения:

 

Натиск - лицеви опори, кофички, изправяне на ръце

 

Издърпване - набирания, набирания от легнало положение

 

Крака - клекове с тежести, клекове на един крак, клекове до коляно и скокове върху по-висок предмет

 

Изберете си едно от всяко и направете между 2 и 4 серии по 8-10 повторения. После изчаквате 48 часа, взимате по още едно от категория и действате. Една цялостна тренировка може да изглежда така:

 

Понеделник: клекове, лицеви опори, набирания от легнало положение

 

Сряда: клекове с един крак, изправяне на ръце, набирания

 

Петък: скокове върху по-висок предмет, кофишки, набирания от легнало положение.

 

Ако това ви се струва твърде лесно, приложете тежести, а не повече повторения. Веднъж, щом успеете да направите повече от 4 серии по 12 повторения, усложнете упражнението.

 

 


Още любопитни снимки, видеа и чудеса от света на спорта (и не само), ще намерите във Фейсбук на: www.facebook.com/Sportuvai.bg

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване