България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Стига вече грешки при тренировка! - 2

Прочитания: 198
14.12.2010 17:12 по статията работи: Петя Дикова

Научете се да разпознавате онези дребни препъни-камъчета, които пречат на добрите резултати от спортните ви занимания

Визитка
 3 |

Преди време ви запознахме с няколко основни грешки, които човек допуска по време на физическата си подготовка, като по този начин значително намалява нейната ефективност. Днес ще ви покажем още три:

Четете по време на тренировка

"Ако да разлиствате списание, докато тичате на фитнес пътека, ви помага да поддържате мотивацията си, няма лошо - правете го", заявява американският фитнес инструктор Купърсмит. И допълва: "Въпреки това смятам четенето за твърде разсейващо занимание по време на тренировка. Интензивността на сесията няма да е висока и едва ли ще ви позволи да изгорите много калории." С две думи: забравете за списанията и книгите във фитнес салона.

Всъщност това не е единственият разсейващ фактор в залата. Анкета, проведена в САЩ, показва, че един на всеки 10 трениращи проверява съобщение на телефона си или преглежда електронната си поща, докато спортува.

"Вместо това си пуснете музика", препоръчва Купърсмит, "защото тя ще увеличи продължителността и интензитета на вашето кардио".

Проучване твърди, че бегачите на дълги разстояния, които слушат рок или поп музика, издържат с 15% по-дълго и се чувстват много по-добре от онези, които не слушат никаква музика.

Мразите да тренирате

Без значение колко калории изгаряте в практикуването на определена дейност, ако тя не ви харесва, всяко следващо повторение няма да генерира особено големи резултати. Впрочем, така е по принцип с всичко в живота.

Направете следната сметка: ако тренирате два пъти седмично и изгаряте по 300 калории, но ви е толкова неприятно, че пропускате по една сесия всяка седмица, това прави 1, 200 калории за месец – или малко повече от килограм и половина на година.

Вместо тази трагична равносметка, открийте вашата тренировка – онази, която наистина ви доставя удоволствие. Например, ако практикувате бързо ходене, опитайте да привлечете приятел, който да ви прави компания в парка.

Пропускате тренировките с тежести

Повечето жени ги "прескачат", според резултатите от направено наскоро изследване. Оказва се обаче, че тези, които не си ги спестяват и ги комбинират с аеробна тренировка, хапват по-малко и приемат с около 517 по-малко калории на ден.

"Комбинацията между упражнения с тежести и кардио влияе добре и върху хормоните, освен това помага на тялото да усвоява по-правилно храната. Така и нивото на кръвна захар е под контрол", пояснява доктор Брендън Шоу.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване