България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Спортувай и победи скуката!

Прочитания: 222
19.08.2016 09:08 по статията работи: FitWell.bg

Спортувай

Колко от вашите познати, роднини, приятели, неприятели или просто случайно пресичащи живота ви хора спортуват редовно? А вие самите?

Истината: половината от изброените дотук са скарани с физическите усилия. В другата половина са тези, които поне правят опити, но едва започнали, бързо се отказват. Защо? Отговорите са в специално проведено статистическо проучване в Европа.

Като най-чести причини за бърза раздяла със спортуването разочарованите посочват:

тренировките не дават очаквания резултат – не отслабваш; нямам време; неудобно ми е да тренирам в присъствието на други хора; скучно ми е.

Изводът е: не са виновни тренировките. Ние сме тези, които в стремежа си да се видим час по-скоро вталени избираме неправилен и неефективен режим на физическо натоварване.

За да не ви омръзне бързо спортуването, трябва да:

1

Постигате видими резултати. А откъде ще се вземат те, ако любителските тренировки от аеробен тип не са подкрепени с разумна диета?! Освен това, ако вашата главна цел е свалянето на килограми, оптималното физическо натоварване трябва да бъде една идея по-слабоинтензивно от това, което често ни препоръчват във фитнес клуба или сами си назначаваме. От гледна точка на науката оптималното натоварване със средна интензивност е това, което не е съпътствано от неприятни усещания като силно задъхване, обилно изпотяване, болки в сърдечната област. Претоварването пречи, а не помага на отслабването.

2

Тренирайте редовно, но на "малки порции". Оптималната продължителност на физическите занимания, които целят отслабване, трябва да е 30-40 минути. При това ефективността не намалява, ако вместо веднъж на ден по 30 минути занятията са разбити на три пъти дневно по 10-12 минути. Винаги са ценни и такива незначителни на пръв поглед натоварвания като 10 минути ходене на път за работа.

3

Спортувайте самостоятелно. Изобщо не е задължително да посещавате фитнес зала или да правите сутрешния си крос пред очите на ехидните ви съседи. Идеален вариант за самостоятелни занимания отново е ходенето, и то бързото ходене – никой не обръща внимание на забързания по своя си работа човек. Не пренебрегвайте и възможностите на тренировките вкъщи – половин час бързи танци всеки ден не само ще ви държат във форма, но и ще ви освободят като с магическа пръчка от стреса. А упражненията на домашен тренажор пък са класически пример за съчетаване на полезното с приятното – карате велоергометър и гледате любимия си сериал.

4

Разнообразие, повече разнообразие! Натоварванията пресищат също както екзотичните плодове. Ще се наложи да се съобразите с това. Изходът е в разнообразието и редуването на различни форми на физическа активност: днес танци, утре качване на стълби вместо ползване на асансьор, вдругиден аеробика, после крос, аквааеробика или колоездене през уикенда. Дори и да сте се разорили заради бягаща пътечка в хола, не означава, че "крачка встрани" озна¬чава бягство или измяна на идеала за отслабване. Напротив!

Източник: Fitwell.bg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване