България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ски балетът - един позабравен зимен спорт

Прочитания: 402
14.01.2017 11:01 по статията работи: Стефан Крекманов

Определено ще ни липсва на Олимпиадата

Източник: Guliver/Getty Images

Спортовете, комбинация от други два, обикновено са наистина интересни. Стрелбата и ски-бягането са създали биатлона. Танцуването и кънките на лед дават фигурното пързаляне. Но все пак има и такива, които не се радват на голяма популярност. Как ви звучи ски балет? По-скоро смешно нали? А ако ви кажем, че е бил Олимпийски спорт между 1968 и 2000, но поради слабата му популярност е махнат от програмата? Не е майтап, сериозно.

 

Ски балетът (ски-танци или акроски) е комбинация от балет и ски (да бе, колко неочаквано). Смятан много време за разновидност на фрийстайл ските, този спорт достига своята най-голяма популярност през 70' години на миналия век. За първи път се появява на Олимпиада през 1968. На зимните игри през 1988 и 1992 е демонстративен спорт т.е. не се дават медали, а се цели популяризиране. През на последните си две Олимпиади, ски балетът е на нещо като пробен период. Ако успее да привлече достатъчно зрители, остава официален спорт. Е, щом го няма вече в олимпийската програма, не се е справил много добре. 

 

Първоначално няма ограничения за продължителността на танца, а и се изпълнява без музика или с тиха музика Откакто става олимпийски спорт, изпълненията са ограничени до минута и половина и е включен музикален съпровод. Участниците използват къси ски и щеки. Танците са съставени от няколко компонента: скокове, завъртания, преобръщания, кръстосване на крайници.  Приликите с фигурното пързаляне определено се виждат и с просто око, но проблемът може би се крие в изграждането на арена за този спорт. И най-вероятно това е била причината за малкото зрители. 

 

Най-яркото име в този спорт определено е Сузи Чафи. Тя се смята за създателката на дисциплината. Сузи, която е скиорка от малка, прави всичко възможно за популяризирането на този вид спорт. Създава редица събития по света, а не след дълго се появяват и първите клубове. Там ентусиастите започнали да създават свои движения и хореографии, малко по-различни от първоначалния облик на спорта. Но това се счита по-скоро като развитие, а не като отдалечаване от корените. След години обаче, станало така, че международната федерация по ски спряла всички състезания по ски-танци и бързо спортът бил забравен.

 

Въпросът "защо" обаче остава. Все пак акроските си имат всичко:

 

Драма

 

 

Стил

 

 

Актьорско майсторство 

 

 

и ето такива изпълнения.

 

 

Ние сме на мнение, че акроските са един забавен спорт, който определено има място в зимната програма на Олимпиадата. Дори само за забавление. Това видео от финала в мъжката надпревара през 1988 г. в Калгари ще ви убеди. Върнете ски танците обратно!

 

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване