България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Реклами убиец

Прочитания: 323 1
26.11.2012 09:11 по статията работи: Боян Кърпачев

Топ 10 на най-безумните "здравословни" реклами

Преди да се затегнат правилата какво и как може да се рекламира, хората са били облъчвани с меко казано безумни послания от производителите.

Всички сме виждали старите реклами със сексистки или расистки контекст. Но досега не бяхме попадали на такива препоръчващи отровни и канцерогенни стоки.

Ето на кратко какъв здравословен живот са предлагали на широката публика в не толкова далечното минало. Тези реклами са били публикувани през 40-те до 70-те години на миналия век.

 

1. Джънк фууд с витамини и минерали

 

 

Енергийна бомба обогатена с витамин В1. Това е толкова полезно, че всяко дете трябва да изяде поне по няколко :)

Нестле пък ни препоръчва Ovaltine. 2 чаши мляко с шоколад са равни на полезностите на 3 яйца, една пържола, спанак, грах и ехее колко още много неща.

Това през 1942 година, разбира се.

 

2. Нека хапнем олово

 

 

Това е брошура, която показва колко е забавно на децата да играят с играчки, боядисани с богати на олово бои. Пък са и със сладникав вкус. Йямии. Забранена е през 1977г. Слава Богу!

 

3. 7-Up за бебета

 

 

Няма значение дали ще го смесите с млякото или ще го дадете просто така. Бебето ще порасне силно и здраво. Да, ама не! Вече е доказано, че содата със захар е вредна за деца.

 

4. Докторът ми предписа цигари.

 

 

Ей това си е чиста проба манипулация. "Кемъл" ни показва как докторите предпочитат тяхната марка, а "Честърфийлд" цитира проучване, което доказва, че пушенето "няма неблагоприятен ефект".

 

5. Запазете брака си с отрова

 

 

Сега Lysol се използва за почистване на цялата къща, но през 1948 са го рекламирали като препарат за интимна хигиена. Ако си по-чиста там отдолу, ще те обичам повече. Това е посланието. И ще си спасиш брака. И наистина убива много микроби. Защото е отровен.

 

6. Пластмаса. Найлон. Навсякъде.


 

Бебенца. Колко са сладки. Особено задушени в целофан. И не това е най-плашещото в тази реклама. През 1954 не са знаели този нов и готин продукт какъв ефект ще има върху околната среда.

 

7. Месо. И никой не пита защо.

 

 

Да се яде повече червено месо изглежда е най-добрият начин да запазиш формата си. Американският институт по месото успешно лобира за подобряване на обществените и политически възгледи към своите продукти, въпреки изледванията показващи, че е полезно да се ядат до 2-3 порции червено месо седмично.

 

8. Захарна диета

 

 

Във времената преди хората да се пробват да наподобяват формата на планетата си, кампания препоръчва "безалкохолна напитка преди основното ястие" и "шоколадов десерт, час преди обяд". Няма конкретна компания, която да стои зад това твърдение, а само "Информираност за захарта". Едва ли тази информираност е успяла да свали някой килограм.

 

9. Да засветиш от здраве

 

 

Тези виолетови лъчи ще ви излекуват от всичко. Само здравните власти да не бяха ги забранили и конфискували през 1951 година.

 

10. С ДДТ е добре

 

 

ДДТ успешно премахва вредителите по посевите и убива маларийните комари. Също така покосява имунната, ендокринната и нервната системи при хората, особено сред най-малките деца.

Сега този продукт е незаконен, но през 1947 се рекламира за "добър за дома - прави го по-здравословен", а и "предпазва семейството".

Хм, не съвсем.

Коментари
Най-нови
Най-стари
1
бо ян17.01.2014 17:01:45
ehaaa
Отговори 0 0
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване