България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Пътуване към себе си

Прочитания: 298
03.01.2013 16:01 по статията работи: Александра Цанкова

На път... към Сантяго

Известен като "Камино", пътят от Южна Франция до Сантяго де Компостела в Северна Испания привлича милиони поклонници всяка година. Древна легенда разказва, че светият преход минава точно под Млечния път и отразява силата, енергията и магията на звездите. Поради тази причина често е наричан "Пътят на звездите" или "Звездният път".

 

 

Дългият 800 километра маршрут е изминаван от бедни и богати, щастливци и несретници, знайни и незнайни личности в продължение на хилядолетия. Целта на извървяването му е пречистваща, вдъхновяваща и облагородяваща. Смята се, че мощите на Свети Яков (един от дванадесетте апостоли на Исус Христос и признат за светец) се намират в катедралата в Сантяго де Компостела. През Средновековието основен мотив за поклонничеството е било покаянието. Хората са вярвали, че извървявайки тежкия маршрут и прекланяйки се пред останките на светеца, греховете им ще бъдат опростени, а душите им - спасени.

 

8b5f93c4-c8b1-b424-45f9-39a43fc55a34


Със сигурност и днес една от подбудите на вярващите християни, които поемат по пътя към Сантяго, е желанието да получат духовен мир и опрощение на греховете си. Но не дотук се изчерпва смисълът на свещения преход от малкото планинско градче Сен Жан Пиер де Порт в Южна Франция до град Сантяго де Компостела в Северозападна Испания. Пътят към Сантяго е път към себе си. Хората тръгват по него с намерението да открият своята духовна същност, смисъла на живота си, тайните на битието. Това пътуване на духа е изпълнено с много премеждия, лутания във времето и пространството, реални усещания и духовни прозрения.

 

 

Неслучайно има редица книги, написани за магическата същност на El Camino. Романът на Пауло Коелю "Дневникът на един маг" е вдъхновена от пътуването на автора до тази свещена земя. Пътят на Сантяго се превръща в същинско религиозно посвещаване за Коелю, а съмият той твърди, че пътуването го е променило завинаги. В книгата си "Камино" Шърли Маклейн пише: "Внезапно разбрах символичното описание на Рая в Библията - пълно спокойствие, абсолютна красота, цялостна хармония." Пътят на Сантяго е вдъхновение и за режисьора Емилио Естевес, който му посвещава филма си "The Way".


4fbad0bb-11eb-ae11-de9c-133d95b5f98e

 

Поклонничеството е един аспект на европейската история, който дава начало, както на създаването на богато материално наследство - абатства, манастири, места за подслон, така и на интелектуално наследство - митове, легенди и песни. Днес Пътят на Сантяго се е превърнал в религиозен феномен, базиран на система от ценности: солидорност, толерантност и съпричастност.

 

 

Започвайки новата година, вярваме, че тя ще бъде по-добра от старата във всяко едно отношение. За да се случи това, трябва да започнем промяната първо в самите себе си. С всеки извървян километър от Пътя към Сантяго, вярващите оставят зад гърба си част от неправдата и нещастието, завладели душите им. Дори да не сме успели да ви вдъхновим да хванете раницата и да последвате техния пример, се надяваме да бъдете по-добри и извисени през новата година. Стремете се към доброто и търсете красивото наоколо. Бъдете повече човеци.

 


За още любопитни видеа и чудеса от света на спорта (и не само), следете ни и във Фейсук: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване