България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Пълна информация за пълнозърнестите храни

Прочитания: 218
26.07.2013 16:07 по статията работи: Габриел Балабанов

Зърнените храни са станали много популярни. Вече не може да споменете киноа без да чуете за това как боливийците не могат да си позволят да купят от собствената си реколта, тъй като ние сме склонни да платим толкова много за нея. При ориза също е доста сложно – има толкова много цветове (червен? черен?) и видове (екстра дълъг кафяв басмати...).

 

 

Става все по-сложно. Производители твърдят, че храните им са пълнозърнести, а всъщност не е така. Спори се за това дали изобщо пълнозърнестите храни са полезни и по-добри от другите. Но на вас не трябва да ви пука. Те са си страхотни.

 

 

Е, със сигурност не са панацея, или пък заместител на всичко. Шпелта, камут, кафяв ориз, кускус – всички те и много други са чудесни допълненя, както към месо, така и към зеленчуци, придавайки вкус, текстура и характер.

 

 

Но хората се питат как се приготвят и какво се прави с тях. Отговорите и на двата въпроса са лесни – докато са готови и каквото си искате. Шегата настрана, но първият отговор си е почти точен. Зърнените храни не са еднакви на вкус, но се третират по еднакъв начин – варят се в солена вода, докато не омекнат. Това обаче може да отнеме от 5 минути до 1 час.

 

 

Какво правим след това? Можете да ги добавите към почти всички видове ястия и храни. Подходящи са дови в сезона на салатите. Прибавяте към кафяв ориз нарязаните зеленчуци със соев сос и сте готови. Колкото и да са страхотни, зърнените храни се нуждаят от компания – зеленчуци, плодове, месо, риба, или сосове. Разбира се, няма нищо лошо в ориза със сол и пипер. Но ако искате да се получи нещо наистина забележително, трябва да вложите повече въображение. Смисълът е не да ядем пълнозърнестите храни на всяка цена, "защото са полезни",  а да им се наслаждаваме!

 

 

Още полезни съвети на нашата Фейсбук страница!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване