България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Просто Стан

Прочитания: 150
25.09.2014 13:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: celticfc.com

В последните години Стилиян Петров показа, че не е просто легенда на футбола, а той е невероятен човек, който е готов винаги да помогне на някой в беда. Сериозният успех, който той постигна не го накара да се възгордее и той остана земен. Въпреки всички премеждия, които той претърпява, Стан продължава да е една от най-големите легенди на българския футбол.

Да започнем с кариерата му. Той е юноша на Монтана, но неговите качества бързо му помагат да постигне трансфер в ЦСКА. През 1999 година, само на 20 годишна възраст, Стилиян Петров е трансфериран в шотландският Селтик, един от най-добрите клубове в страната. По време на неговия престой в тима той отбелязва 60 гола. През 2006г. той преминава в редиците на английския Астън Вила, където той бързо се превръща в лидер на тима и дори става капитан на отбора. Той е един от героите, които изведоха България до последното участие на страната ни на голям форум - Европейското първенство в Португалия през 2004г. Той е печелил и приза за футболист на България през 2003г. Всичко в кариерата на Стан върви по вода, докато през 2012 година не научава страшната диагноза - левкемия.

Тогава започва неговата най-голяма битка - битката за живота си. Той е подкрепен не само от привържениците на отбора си Астън Вила, но и от феновете на всички отбори в Англия. Няколко седмици след като стана ясна неговата страшна диагноза, по време на всички мачове точно в 19-тата минута (номера с който играе Стан) всички фенове ръкопляскаха и скандираха Стан. Каква невероятна почит към един чужденец. Това е едно от доказателствата, че Стилиян Петров е една жива легенда.

Той се подлага на тежки химеотерапии, но успява да прбори коварната болест. Това е прието радостно от всички привърженици не само в Англия, но и в цяла Европа. След като се пребори с болестта, той направи своя бенефис, в който той покани звезди от цяла Европа и те го изпратиха по подобаващ път.

След като пребори левкемията, Стан стана лице на кампанията за борба с тази коварна болест. Той събира средства за хора, които се борят с тази болест и това спечелва симпатиите на обикновените хора, не само на футболните фенове. Поредното доказателство за това, че той е легенда не само на терена, но и извън него.

Нещото, което ме накара да напиша тази статия за Стилиян Петров е новината, че той успя да вкара 1 гол и направи 3 асистенции за отбора си Уайчъл. Въпреки че той се отказа от активна футболна кариера, Стан продължава да играе в аматьорските нива на Англия и то с успех. По време на двубоя той тича най-много и се раздава най-много от всичките играчи, като в края на двубоя той показа най-добра физическа форма. И това човек, който е преборил левкемията ... легендарно!!! Освен играта си за този аматьорски отбор, Стан е и ръководител на фондацията за борба с левкемията и дори кара курсове за треньор. Но не по бързата процедура като повечето футболни звезди, той иска да научи най-големите тънкости в занаята.

Накрая ще завърша с думите, не просто Стан, а легенда.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване