България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Прекалявате ли с тренировките?

Прочитания: 175
31.07.2013 13:07 по статията работи: Габриел Балабанов

Източник: Thinkstock

Редовните тренировки помагат за натрупването на мускулна маса и топенето на мазнини. Но какво се случва, когато резултатите станат минимални, губите сила и дори натрупвате мазнини. Е, това вероятно е начинът, по който тялото ви казва, че е време да забавите темпото и да се възстановите.

 

 

Атлетите и редовно трениращите се позовават на следните симптоми, за да разберат дали се нуждаят от почивка:

 

 

Понижаване на производителността

Един от най-ранните признаци на претоварване е спад в производителността. Това проличава най-много в упражненията за издръжливост, като тичане, каране на колело, плуване и други.

 

 

Промяна на настроението

Когато тялото ви е стресирано физически, чувство на депресия, объркване, гняв и безпокойство са много вероятни. Когато сте стресирани емоционално, вие отделяте стресови хормони. Това се случва и когато сте физически стресирани. Това е сигурен знак, че трябва да поемете малко въздух.

 

 

Липса на желание за трениране

Мотивацията е от голямо значение, когато става въпрос за тренировки и постигане на желаните резултати. Когато тя липсва, това е знак за претоварване. Това е често срещано при състезателите по вдигане на тежести, спринтьорите и футболистите.

 

 

Възстановяването отнема време

Както вероятно знаете, на тялото ви му е нужно време за възстановяване от тренировка. Ако обаче това става прекалено бавно и все още изпитвате болка часове или дни след натоварване, то тялото ви е уморено и се нуждае от почивка.

 

 

Умора

Чувствате ли се преуморени физически или психически, или и двете? Умората и безсилието са сигурни знаци, че пренатоварвате тялото си. Много хора вярват, че изходът от това е още повече тренировки за подсилване на енергията. Да, това дава краткотрайни резултати, но в дългосрочен план може да ви навреди.

 

 

Ето ги и мазнините

Може да губите тегло чрез тренировки, но въпреки това телесните ви мазнини да се увеличават. Това може да е знак, че сте в по-напреднала фаза на пренатоварване. Тялото ви започва да произвежда повече стресови хормони, включително кортизол. Повишаването на кортизола пък води до акумулиране на мастна тъкан и възпрепятстване на стероидоподобните хормони, които помагат за натрупването на мускули. В крайна сметка теглото, което губите, е мускулна маса, а натрупвате мазнини. Отделете време за почивка и дайте възможност на тялото ви да се възстанови.

 

 

 

Ако сте в хармония с тялото си, ще предотвратите опасността от травми и стрес. Ако чувствате болка или дискомфорт, забавете малко. Тялото (и съзнанието) ви ще ви е благодарно!

 

 

Още полезни съвети на нашата Фейсбук страница!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване