България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Правилната употреба на протеиновите шейкове

Прочитания: 759
10.07.2014 18:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: foter

Протеиновите шейкове не са нищо ново в света на загуба на тегло или културизъм. Много хора са използвали този метод за консумиране на допълнителен протеин, като помощ за изграждане на мускули или за отклоняване на глада. Тези шейкове са комбинация от плодове с протеин на прах. 

 

Като всяка добавка на пазара, теориите изглеждат добре на хартия. Етикетите на хранителните добавки рекламират всякакви обещания, но дали те са верни? 

 

Ако се използват правилно, протеиновите шейкове работят доста добре. Проблемът възниква, когато хората не разбират как или кога тези шейкове трябва да се употребяват. 

 

Вместо да се питате дали протеиновите шейкове работят, по-добре се запитайте доколко имате нужда от тях. Ако не се нуждаете от тях, за постигане на набелязаните резултати, тогава по-добре оставете добавките на рафтовете в магазините и не си губете времето и парите. 

 

Ако сте решили да се възползвате от шейковете, прочетете следните съвети. 

 

1. Отслабване
1330777 

Много протеинови шейкове на пазара днес твърдят, че могат да ви помогнат да отслабнете. Протеиновите шейкове играят и от двете страни на оградата - предлагат както отслабване, така и трупане на маса. 

 

Често срещано погрешно схващане е, че протеиновите шейкове могат да заместят хранене. По-добре е да получите вашите протеини от колкото се може повече пълнозърнести храни, а не, чрез "чудодейното лекарство". Шейковете, заместители на хранене са нещо напълно различно. Те са проектирани да съдържат всички елементи, от които вашето тяло се нуждае. Ако търсите заместител на хранене, по-добре се свържете с вашия лекар. 

 

Не ни разбирайте погрешно, протеиновите шейкове не са вредни. Тяхното съдържание подпомага здравето на тялото, особено ако сте активни и изгаряте калории. За да отслабнете ефективно и да получите желаните резултати, трябва да взимате по-малко калории, отколкото горите. Правенето на нищо по цял ден, седенето на дивана и пиенето на протеинови шейкове не само, че няма да ви помогнат да отслабнете, а даже и ще качите някой и друг килограм. 

 

2. Културизмът 
1330778 

Културизмът е наука. Това е много повече от просто изпомпване на тежести. За да увеличите растежа на мускулна тъкан, трябва да знаете кога да пиете протеинов шейк. 

 

Също като при използването на протеиновите шейкове за отслабване, трябва да започнете с добре балансирана диета. Трябва да консумирате правилното количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. 

 

Ако отидете на фитнес сутринта, трябва да хапнете закуска, преди тръгване. Храната, която ядете, ще бъде усвоена бавно и позволява на аминокиселините да се освобождават за по-дълъг период от време. Тук е точното място за протеинов шейк! Пийте такъв до 5 или 30 минути след хранене. 

 

След тренировка можете да си правите друг протеинов шейк на всеки 3 часа, за да задържи нивата на азот в тялото ви в анаболно състояние. Защо са важни нивата на азот? Азотът се храни с аминокиселини, а организмът не може да съхранява аминокиселини. Веднъж изчерпани ли са киселините, тялото ще започне да използва мускулна тъкан, като източник. Чрез непрекъснато захранване с протеинови шейкове, може да предотвратите това.  

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: lifescript.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване