България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ползи и приложения на кокосовото мляко

Прочитания: 515
18.04.2017 14:04 по статията работи: Sportuvai.bg

В продължение на хилядолетия кокосовото масло е суровина, известна както с хранителните си стойности, така и с приложението си в козметиката. То е мощно средство за унищожаването на всички видове микроби, вируси и бактерии, които са от изключителна вреда, осигурява на организма висококачествени мазнини, които са от решаващо значение за здравето.

Състав и приложение

Около 50% от мазнините в кокосовото масло е лауриновата киселина, която рядко се среща в природата. В действителност кокосовото масло съдържа най-много лауринова киселина от което и да е друго вещество на Земята. Тялото преобразува лауриновата киселина в моноглицерида монолаурин, който може да унищожи вируси като СПИН, херпес, грип, морбили и други.

Това несъмнено прави кокосовото масло приложимо в медицината, както за външно, така и за вътрешно приложение. Кокосовото масло се състои от мастни киселини, които лесно се разграждат в организма и преминават през клетъчните мембрани. Мастните киселини веднага се преобразуват в енергия в черния дроб, вместо да се съхраняват като мазнини. Това е и една от причините, поради които препоръчвам кокосовото масло като заместител на нерастителни въглехидрати.

Кокосовото масло се усвоява много лесно от храносмилателната система, като не предизвиква повишаване нивата на инсулин в кръвта. То бързо повишава енергията ви, за целта просто трябва да изядете 1 лъжица от него или да го добавите към вашата храна. Ако искате да включите кокосовото масло в храненето си, можете да го добавяте към чай и кафе вместо подсладител. То също така спомага за усвояването на мастно-разтворимите витамини, така че взимайки 1 супена лъжица кокосово масло с дневната си доза витамини ще увеличите тяхната ефективност. То е перфектно за всички видове готвене и печене, тъй като издържа на високи температури без да поврежда структурата си, както много други масла (като например зехтинът, който не бива да бъде термично обработван по същата причина). Освен това, кокосовото масло не гранясва, което е огромно предимство! Кокосово масло, което е било съхранявано на стайна температура в продължение на една година е било тествано и не е показало данни за промяна в състава си, или гранясване. Причината, поради която естествените ненаситени мазнини, които се съдържат в него не гранясват, е силното му антиоксидантно свойство.

Общи ползи за здравето от кокосовото масло

 

Кокосовото масло предлага един наистина впечатляващ набор от ползи за здравето при редовна консумация. В допълнение към неговите антимикробни свойства, то е полезно за:

    - Подобряване здравето на сърцето.

    - Подобряване функцията на мозъка.

    - Засилва имунната система.

    - Осигурява отлично "гориво" на организма и засилва метаболизма, което води до премахване на наднормено тегло.

    - Поддържа кожата здрава и хидратирана.

    Докато кокосовото масло е идеална храна за поддържане на здраве и красота, отвън и отвътре, то има и изключителен брой други приложения – в козметиката, лечения при първа помощ, до сектор домакинство.

     

    Кокосовото масло може да замени десетки продукти за красота и лична грижа

 

1896319

 

изчистване на грим – нанесете на лицето с памучен тампон/диск, след това избършете

почистване на кожата на лицето – втрийте малко кокосово масло по лицето и шията си, след това отмийте

ексфолиант за тяло – смесете равни части кокосово масло с кафява захар, използвайте на суха кожа преди баня

ексфолиант за лице – вместо захар, разбъркайте кокосовото масло със сода за хляб, или овесени ядки с малко канела, и ще получите нежен ексфолиант за лице

лосион за бръснене – нанесете тънък слой кокосово масло върху кожата си и бръснете както обикновено. Лауриновата киселина има антисептично действие, в случай, че се порежете по време на бръснене.

овлажнител за лице и тяло – можете да използвате чисто кокосово масло или да го смесите с етерично масло, което е подходящо за директно нанасяне върху кожата. Когато използвате чисто кокосово масло, то спомага за намаляване появата на фините бръчки и запазва съединителната тъкан на кожата еластична; когато го използвате като ексфолиант, подпомага почистването на външния слой на кожата и премахва мъртвите клетки, правейки я да изглежда по-гладка.

крем за околоочния контур – нанесете тънък слой кокосово масло около очите си, за да омекоти бръчките и да предотврати изтъняването на кожата в тази област, което е причина за отпускането й

крем за кожички около ноктите – просто втрийте малко кокосово масло около кожичките си, за да ги омекотите

дезодорант – нанасяйки малко количество кокосово масло директно върху кожата на мишниците си, ще ви помогне с неприятната миризма в тази област. По желание, можете да добавите малко сода за хляб

успокояваща вана – добавете кокосово масло във ваната, за да хидратирате и успокоите сухата и раздразнителна кожа. (Почистете ваната след използването на кокосово масло, за да предотвратите подхлъзвания!). Уверете се, че водата е по-топла от 25 градуса по Целзий, за да може кокосовото масло да се разтопи в нея.

сапун – кокосовото масло е една от основните съставки на много домашно приготвени сапуни

балсам за устни – можете да нанесете малко количество чисто кокосово масло, или да си направите балсам за устни от кокосово масло и други съставки

паста за зъби – комбинацията от кокосово масло и сода за хляб може да измести обикновената паста за зъби. Содата почиства зъбите нежно, докато кокосовото масло действа антибактериално. Можете да използвате и етерични масла, които да подсилят действието на вашата домашна паста за зъби.

препарат срещу насекоми – върху откритите части на кожата нанесете смес от кокосово масло и висококачествено етерично масло, която има репелентно действие. Ефективни етерични масла са тези от мента, маточина, розмарин, масло от чаено дърво или чисто ванилово олио.


Ползи за здравето на устната кухина

 

1896322

 

Както споменахме по-горе, при смесването на кокосово масло и сода за хляб получаваме лесна, евтина и ефективна паста за зъби. Тя също е и чудесна алтернатива на паста за зъби без флуорид. Друга техника за орално здраве, която аз намирам за доста полезна е "жабуренето" с кокосово масло – този процес позволява на маслото да "изтегли” бактериите, причиняващи кариеси, както и други токсини от устната кухина, също значително намалява образуването на плака. Жабуренето на устната кухина е практика, датираща от хиляди години, и е възникнала с Аюрведа. Сусамовото масло се препоръчва като традиционно масло за целта, но има относително висока концентрация на омега-6 масла. Затова смятам, кокосовото масло за далеч по-добър избор, а и за по-добър вкус. Но от механична и биофизична гледна точка, вероятно, и двете действат. Жабуренето с кокосово масло е същото като изплакването на устата с обикновена вода за уста. Най-доброто време е сутрин преди закуска, но може да се направи по всяко време. Аз се опитвам да го правя два пъти на ден, ако графикът ми го позволява. Когато олиото стане рядко и бяло като мляко, трябва да го изплюете. Не го поглъщайте в никакъв случай, тъй като то вече е абсорбирало в себе си бактериите от устната ви кухина. Когато се прави правилно, жабуренето на устната кухина с кокосово масло действа прочистващо, детоксикиращо и оздравително не само за устата и синусите, но и за цялото тяло. Микроби като кандида и стрептококус често пребивават в устната кухина и водят до натрупване на плака и кариеси, а също така и до вторични инфекции и хронични възпаления по цялото тяло. Жабуренето спомага за намаляване на токсичната тежест върху имунната система, като предотвратява разпространението на бактериите от устата към останалата част на тялото.

 

Кокосовото масло идва на помощ!

 

1896321

Освен полезността си в кухнята и банята, кокосовото масло заслужава място и в аптечката, с любезното съдействие на неговото антимикробно и антивирусно действие. Например, кокосовото масло може да бъде полезно при лечение на:

ушни инфекции – сложете няколко капки кокосово масло в ушния канал на всяко ухо. Ако кокосовото масло се е втвърдило, можете лесно да го разтопите на водна баня.

кожни обриви и раздразнения, включително варицела и херпес – нанесете малко количество върху засегнатата област

гъбични инфекции – смесете равни части кокосово масло, масло от риган и масло от чаено дърво

ухапвания от буболечки и пчелни ужилвания херпеси – смесете равни части кокосово масло и масло от риган, прилага се при първите признаци

често кръвотечение от носа – редовно прилагане на малко количество кокосово масло от вътрешната част на ноздрите

млечница (детска болест)

хемороиди – засегнатата област се маже редовно с кокосово масло, като може да се добави масло от лавандула за допълнителна лечебна сила

вагинална сухота

перинерален масаж – бъдещи майки могат да използват кокосовото масло за масаж на перинеума ежедневно, като се започне около месец преди датата на термина, за да намалят шансовете от разкъсване или необходимостта от епизиотомия.

12 Изненадващи начини за използване на кокосово масло вкъщи

И накрая, но не на последно място, кокосовото масло може да се използва като алтернатива за редица домакински задачи, иначе излизащи скъпо и с токсичен ефект. Следват 12 креативни и практични приложения на това фантастично масло:

 

  1. Почистете, обновете и дезинфекцирайте кухненската дървена дъска за рязане. Използвайте кокосово масло всеки път, когато дървото започне да изглежда сухо.

    2. Използвайте, за да полирате метал. Първо тествайте на малка повърхност.

    3. Използвайте като препарат за кожени мебели/тапицерия на кола/обувки/дрехи, за да хидратирате и омекотите кожените изделия

    4. Закалете чугунени тенджери и тигани с помощта на кокосово масло, вместо свинска мас или царевично олио

    5. Намажете скърцащите панти на вратите вкъщи с кокосово масло

    6. Почистете и подхранете дървените мебели с кокосово масло, вместо с препарат. Първоначално тествайте върху малка повърхност. 7. Смажете струните на вашата китара

    8. Почистете остатъците от сапун по вашия душ с помощта на малко кокосово масло и влажна кърпа. След това напръскайте участъкът с бял оцет и подсушете с кърпа.

    9. Почистете ръцете си и четките си за рисуване, след използване на маслени бои, вместо спирт.

    10. Почистете и подобрете състоянието на интериора на вашата кола като нанесете кокосовото масло с мека кърпа. Втрийте и избършете излишъка.

    11. Почистете и гланцирайте стайни растения като нанесете малко кокосово масло върху листата

    12. Отстранете дъвка от почти всякакви повърхности, включително килими и коса


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване