България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

По пътеката: Връх Безбог

Прочитания: 1223
07.04.2014 17:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Wikipedia

Хайде с нас към едно от най-величествените места в България! Отправяме се на път към мястото, на което дори Господ остава безмълвен - връх Безбог. Разположен е в красивия Пирин, на Полежанското странично било. Височината му е 2645 метра.

Склоновете му към Полежан, както и заравнението при Полежан-поляна, са каменисти. На изток започва покрития с клек Безбожкият рид. Той обгръща скритите под него Безбожки езера. През този рид преминава пътеката от хижа Безбог за Поповото езеро (известна като "Малка душевадка"). Местността на запад и на север от Безбог е предимно камениста, със стръмни склонове - на места дори отвесни.

 

1244889

 

Маршрутът, който ви предлагаме да си спретнете, започва от хижа Безбог (преходът е около час и половина, връщането около 1 час) по тясна пътека. Бъдете внимателни, защото е разположена сред гъста разстителност и ако се числите към по-невнимателните туристи, има риск да се изгубите. Може да покорите върха и от юг, тоест от седловината към връх Полежан, откъдето няма храсти и изкачването е неусетно.

 

1244887

 

На върха е оформена голяма каменна камара, с която е свързана легендата за името Безбог. Бог Перун имал хубава дъщеря, която живеела край Самодивските езера, но в съседния циркус живеел бог Бес, който решил да грабне хубавицата. Брат ѝ Дженгал научил за намеренията му и го подгонил, докато накрая не го настигнал на връх Безбог. Там го убил и го затрупал с камъни — камарата създава точно такова впечатление.

 

1244886

 

Има и друго обяснение за името на върха — по турско време тук било устроено "безбожно клане" на моми, които перяли платната си в езерото.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване