България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

По пътеката: Асеновата крепост

Прочитания: 899
23.01.2014 11:01 по статията работи: Александра Цанкова

Отдавна не сме ви разхождали, което отбелязваме като огромен пропуск. За да се завърнем подобаващо и да тръгнем гордо по следващата пътека, днес ще ви заведем на място, което пази в себе си славни следи от българската история.



Асеновата крепост е един от символите на отминалото величеие на страната ни, което вечно ще живее в сърцата ни и ще ни прави горди българи. В рамките на следващия текст ще се опитаме да ви пренесем на това ценно място, на което историята оживява и ни пренася назад във времето, към значими събития, славни подвизи и безсмъртие.

 

1169994



Крепостта се намира на около 3 километра южно от Асеновград, скрита в сърцето на красивите Родопи. Построена е върху високия рид Могилата, само на няколко крачки от р. Асеница. Предполага се, че Асеновата крепост е построена през IXв., но първите писмени сведения за нея датират едва от XIв. Името си дължи на цар Иван Асен II, който през XIIIв. започва засилена строителна и укрепителна дейност в района. Владетелят е кръсник и на самоя град, намиращ се в подножието на крепоста - Асеновград, който до този момент е бил наричан Станимака.

 

1169999



Мястото, на което се извисява крепостта, не е случайно. Избрано е, заради трудния достъп до него и добрата видимост, която дава то. Голямата височина и специфичната форма на рида осигуряват добра защита от врагове. Крепостта може да бъде достигната от едно единствено място – югозападната страна. Всички останали са непроходими заради спецификата на релефа.



С течение на времето Асеновата крепост се превръща в център на богатия земеделски подем, процъфтяващ в близките градове, разполага със собствена армия и администрация. В последствие се изгражда една от най-големите забележителности на крепостта – църквата "Св. Богородица Петричка", която е останала до наши дни и може да бъде видяна и днес.

 

1169995



По време на дългото си съществуване, постройката често сменя господарите си. Краят ѝ като стратегическа, защитна и отбранителна крепост идва с падането на България под турско владичество.



Безспорни са величието, мистерията и загадачната привлекателност на Асеновата крепост, дали началото на много легенди и предания, разпространяващи се от векове. Категоричен е и нашият съвет да посетите тази местност при първа възможност, ако все още не сте го сторили.

 

 

В случай, че това туристическо предизивкателство не ви стига, хвърлете един поглед на останалите дестинации, които сме обходили виртуално и изберете вашата. :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване