България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Плуване - никога не е късно да се научим!

Прочитания: 764  3
07.12.2016 11:12 по статията работи: Sportuvai.bg

Плуване - никога не е късно да се научим!

Какво ни носи плуването?

1805781

Да продължим с явните ползи от плуването:

  • то развива всички мускули и добра координация, не е травматичен спорт;
  • плуването щади ставите и връзките;
  • с плуване изразходвате до пет пъти повече енергия, отколкото с ходене;
  • подобрява се работата на органите и на жлезите с вътрешна секреция;
  • имунитетът се засилва;
  • при децата се стимулира растежът, а при възрастните се забавя остаряването.

Когато плуването е на открито, се съчетават въздух, слънце и вода в чудесна комбинация. Несъмнена е и ползата от морската вода, за която също може да намерите десетки доказателства.

Разликата между спорт и занимания с физически упражнения е голяма. Добре е да се знае, че за изграждането на "плувни" мускули са необходими минимум 4 (четири) години системни тренировки.

Плувните мускули имат специфична функционална структура - богати са на гликоген и митохондии. Няма как да стимулирате изграждането им само с хранителни добавки (например креатин или азотни буустъри). Няма как, трябва си ежедневно плуване!

Добре е да знаете, че ако сте сте занимавали с друг спорт и решите да ставате състезател по плуване, не е достатъчно само желанието. Необходимо е редовните занимания с плуване да започнат от 5-6-годишна възраст, за да може да разчитате на някакви спортни резултати при наличие на талант и добра подготовка.

Някои от вас може би се чудят: как да се понаучим да плуваме сами?

Добре е да имате учител, който да ви даде основата и да ви покаже правилните движения и дишане. Отнема няколко месеца, но е важно да бъдете редовни в заниманията, поне два пъти седмично.

Има и много филмчета в интернет, показващи плувната техника и положението на тялото. Важно е да знаете, че няма бързо и лесно да се научите да плувате. Нека това да не ви отчайва. Самият процес на обучение също е приятно и полезно занимание.

При всички положения е добре треньор да ви погледне и даде някакви съвети, дори и да си мислите, че плувате добре.
1805783

Най-важно в началото е заучаването на правилно дишане и основно плувно положение

При вдишването въздухът се поема с широко отворена уста, а се издиша предимно през носа. При вдишване се напълват белите дробове и корема с въздух и се издиша равномерно през носа. Който се притеснява от координирането на дишане и потапяне на лицето във вода и му е сложно, може да си купи щипка за носа (продават в спортните магазини). Така дишането става като с маска и шнорхел, което е по-лесно. Лошото е, че ако сте без щипката, няма да можете да плувате успешно.

Обикновено обучението започва с привикване с водната среда, дишане и плъзгане. Следва плуване на крака кроул, съчетани с дишане, упражнения за овладяване на стила кроул. Продължаваме с гръбен кроул, бруст и накрая със стил бътерфлай, който изисква специфична плувна мускулатура и обикновено се учи след година-две обучение при децата.

Най-лесно за научаване е плуването по гръб, тъй като лицето е над водата. Когато се съчетаят ръце и крака в координация, е незаменимо занимание за хората с проблеми с гръбначния стълб, за които други спортни занимания са противопоказни.

Повтарям, че плуването се извършва в непривична за възрастното тяло среда и не е много лесно и бързо да се научите да плувате. Затова не се отчайвайте и упорствайте!

Задължително преди заниманията с плуване се правят загряващи и имитационни упражнения на сухо.
1805779

За хората, които се занимават предимно със силови тренировки, а плуват само между другото, трябва да ви съобщя една лоша новина: плуването за вас ще е по-трудно. Причината е по-твърдата мускулатура (висок мукулен тонус и липса на разтегнатост и мобилност) и натрупаната мускулна маса.

Много често силовите тренировки без стречинг и съчетание с други занимания водят до скованост и ниска полезност на мускулатурата в плуването, освен, разбира се, и до добър външен вид.

С упорство ще се научите да плувате, независимо от възрастта и обстоятелствата.

На всички, които съм изкушила да опитат с плуване, желая приятни занимания!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване