България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Пет комбинации на храни, които е добре да избягваме

Прочитания: 200
22.03.2017 15:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Комбинирането на храни, които са с различно време за усвояване от организма, затруднява организма и усвояването не е толкова ефикасно. Например, ако хапнем меню, което съдържа скариди и ананас, т.е. една бавно (скарида) и една бързо (ананас) усвоима храна, ние правим така, че бързо усвоимата храна да стои в стомаха ни по-дълго, отколкото би отнела, следователно тя ферментира и води до подуване на стомаха и газове.

Грешната комбинация на храни не води само до газове и подуване на корема. Проблемът е много по-комплексен. Освен, че не усвояваме храната по най-добрия начин, ние губим и от нейната хранителна стойност и не може да поемем всички необходими за организма вещества. Храната става токсична и канцерогенна и може да доведе до главоболие, високо кръвно налягане, колики, гадене и други неприятни последствия.

Ключът към правилното комбиниране на типовете храна е да слушаме тялото си, а не да следваме правила като: "Защо пък да не опитам?" или "Не е скъпо".

Ето и пет вида храни, които не си подхождат и е добре да избягваме:

1. Плод по време или след хранене

1880539

 

 


Примери:

  • Ягоди в салата

  • Плодов дресинг и риба

  • Плод за десерт

Именно защото плодовете се усвояват бързо от тялото, добре е да ги приемаме самостоятелно около 30 до 60 мин преди хранене. Ако ги комбинираме с други храни, ние причиняваме техния по-дълъг и нежелателен престой в организма ни, също така отнемаме от енергийната им стойност. Когато приемем плод на празен стомах преди хранене, той подготвя корема за това, което ще последва. Водата в плода изплаква хранопровода, фибрите допочистват, а ензимите активират химичния процес на усвояване на храната. Ако вече сме се нахранили, трябва да изчакаме най-малко 3 часа преди да приемем плод.

2. Животински протеин и скорбяла (нишесте)

1880540


Примери:

  • Месо с картофи

  • Пиле и макаронени изделия

  • Сандвич с пуешко

Комбинирането на белтъчини и въглехидрати води до създаване на една "нечиста" стомашна среда. Ако обичаме или се налага да ядем храна от животински произход с въглехидратна храна, най-добре е да прибавим зеленолистни зеленчуци, защото те облекчават негативните последствия за стомаха.

3. Мазнини с грешни по вид храни 

Примери:

  • Маслини с хляб

  • Риба тон с майонеза

  • Пържено месо в зехтин

За да се усвоят, мазнините имат нужда от жлъчните киселини от черния дроб и жлъчката – смесването им с други храносмилателни химикали може да доведе до "стрес" за тялото и дискомфорт. Като пример може да се посочат големите количества мазнина с протеин, които забавят усвояването. Важно е да се знае, че приемането на мазнини и олио/зехтин/масло трябва да е съобразено с индивидуалните особености на организма ни. Ако правилно се комбинират с храната, мазнините създават "огън", спомагащ за по-лесното възприемане от черния дроб. Препоръчително е използването на малки количества мазнина – предимно органична, нерафинирана, като зехтина или кокосово масло, – когато готвите зеленчуци, зърнени храни, протеини. По възможност смесвайте авокадо, семена и ядки само със зеленчуци без скорбяла.

4. Напитки в комбинация с храна

Примери:

  • Вода по време на хранене

  • Сок по време на хранене

  • Чай веднага след хранене

Водата минава през стомаха за около 10 минути, сокът имат нужда от 15 до 30 минути. Всяка напитка в стомаха разрежда необходимите за организма ензими, които помагат за правилното усвояване на протеини, въглехидрати и мазнини. Хубаво е да утолим жаждата си минимум 10 минути преди хранене, за да не се налага да комбинираме напитката с храната.

5. Две различни по вид протеинови храни


Примери:

  • Бекон и яйца

  • Ядки и мляко

  • Риба и месо

Концентрираният прием на протеини изисква повече време за усвояване от страна на организма, което води и до по-голямото изразходване на енергия за това усвояване.

Най-добре е месото да бъде последното ястие в менюто ни. Първото ястие не бива да е месо, а лека храна – зеленчуци например. Не трябва да чакаме повече от 10 минути, за да преминем към следващото ястие по време на хранене. Ако изчакаме повече, ензимите, които помагат на храната да се усвои по-бързо, започват да "гаснат". Ако менюто ни съдържа два различни типа протеин, е добре да добавим зеленчуци, богати на вода, като лук, карфиол, броколи или маруля.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване