България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Отслабване чрез слабителни и диуретици? Твърдо НЕ!

Прочитания: 2893
26.09.2017 12:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Те имат краткотраен ефект и носят вреди на тялото

Много дами посягат към слабителните, отчаяни, че не отслабват толкова бързо и лесно, колкото им се иска. Често ефектът се проявява след няколко дни, лекарите обаче предупреждават, че този тип медикаменти са опасни за здравето.


Какво представляват слабителните?

Това са медикаменти, които се предписват при запек. Слабителните действат в дебелото черво, докато храната се абсорбира в тънкото черво. Когато в хранителния ви режим липсват достатъчно плодове и зеленчуци, често получавате запек. В случай, че той продължи 4 и повече дни, лекарите изписват слабителни средства.


А какво са диуретиците?

Това са средства, които стимулират изхвърлянето на течност от организма.


Защо при приема им се губи тегло?

Слабителните подпомагат изхождането, следователно тялото ви се освобождава от излишния товар. Вие обаче изхвърляте и повече вода (слабителните причиняват разстройство или дори диария), особено ако приемате и диуретици, което заблуждава мнозина и те бъркат дехидратацията със загуба на тегло.

Лекарите предупреждават, че дълготрайната употреба на слабителни средства води до нараняване на мускулите, нервите и храносмилателната система перманентно. Освен това вие правите червата си "лениви" и изтънявате стените им, тъй като слабителните вършат тяхната работа.

"Мнозина използват слабителни и диуретични средства, за да отслабнат. Не забравяйте обаче, че в дълготраен план вие изхвърляте и минерали, електролити, витамини и фибри чрез отделянето на течността. В резултат тялото ви се дехидратира", обяснява индийският експерт по хранене д-р Манси Чатра.

"Тъй като тялото ви губи вода, когато започнете да си я наваксвате, ще си върнете "загубените" килограми", добавя той.

"Използването на слабителни като временно средство за отслабване, може да доведе до последици за здравето като треперене и слабост", категоричен е експертът.

Дехидратацията, причинена от употребата на слабителни и диуретици пък в дълготраен план вреди на щитовидната жлеза и повишава риска от диабет.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване