България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Откриха още полезни свойства на бадемите

Прочитания: 1227
20.09.2017 12:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Отслабването на паметта често съпътства остаряването. В някои случаи то е един от симптомите на деменция, но според американско изследване може и да е признак, че нещо липсва в храненето.

Авторите му са установили, че включването на бадеми в менюто е отлично средство за стимулиране на мозъка, пише в. "Дейли експрес".

Освен че осигуряват физическа енергия, бадемите подобряват и мозъчните функции, смятат специалисти от университета "Пардю".

В изследване, обхванало 86 души, учените са установили, че паметта се подобрява при хора, които консумират бадеми на обяд. 

За целите на проучването участниците са били разделени на две групи. В продължение на 12 седмици част от тях хапвали бадеми с обедното хранене. При изследваните лица, които не консумирали ядки на обяд, половин час след това било наблюдавано отслабване на паметта.

Специалистите приписват благоприятния ефект на способността на бадемите да балансират нивата на кръвната захар. Въпросните ядки освен това съдържат магнезий, противодействащ на умората. Бадемите са отличен източник и на ниацин, който също стимулира мозъчните функции.

Освен че помагат срещу отслабване на паметта, ядките влияят благоприятно и за понижаване на холестерола и високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от инсулт. Бадемите са богати на калий, който противодейства на негативните ефекти върху кръвното налягане от консумацията на сол. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване