България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Невероятната история на Джон Берарди - да тренираш с контузия

Прочитания: 295
25.01.2013 09:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Това не е интервю, а личната изповед на един човек, който превъзмогва скъсани връзки на коляното и е по-здрав от всякога

За повечето мъже, да получат тежка травма означава да забравят за фитнеса. Понякога се отказват завинаги. Но има и добра новина, почти винаги има начин да заобиколите контузията си и да постигнете формата, която желаете, без да си вредите. 

 

Джон Берарди разказва своята лична исторя в блога си (тук), а ние си позволяваме да я преведем, за да вдъхнем кураж и сили на тези от вас, които поради травма са на ръба да прекратят тренировките. Оттук нататък са само неговите думи...

 

Когато докоснах чакъла, знаех, че имам проблем. Точно тогава направих това, което не трябва да правите докато карате мотор - отпуснах левия си крак до земята. Добрата новина - моторът не падна и успях да се измъкна от кръговото на две гуми.

 

Лошата новина - скъсах връзки на коляното, защото дори и здраво тяло като моето, не може да издържи на подобно ускорение. Но... майната му, какво пък толкова означава малко болка в коляното?

 

Усещах, че нещо не е наред, но не болеше много. Дали от опита ми да удържа мотора, дали от хормоните. Така или иначе бях на път за фитнеса и дори не се замислих. Оставих инцидента в миналото и стигнах до фитнеса, където трябваше да загрея краката си.

 

"И какво толкова, малко болка?", помислих си - "Ако тренирам здраво, ще ми мине след няколко седмици." Бях сигурен.

 

Кога потърсих помощ

 

Вероятно виждате накъде бия. Болката не отмина. Стана по-зле, много по-зле. Разбира се, аз бях голям, силен и както си мислех - непобедим. Продължих да тренирам така, както знаех - с големи тежести и кратки серии. Кляках с тежести, правих мъртва тяга, гребях и какво ли още не. Правих така, както съм се учил от редица статии и списания, написани от интелигентни експерти.

 

След шест месеца колянто ми бе съсипано.

 

И не само то. Дясното ми коляно също не беше добре. Боляха ме раменете и кръста. Не можех да вдигна и един лост. Замислих се за помощ. Но все пак бях мъж. Не го направих. Чаках още шест месеца, докато вече не можех да качвам стълбите.

 

Съветът на доктора

 

Най-после един приятел ме принуди да отида при ортопед. След цялостен преглед, научих диагнозата си - три скъсани връзки на лявото коляно. Остеоартрит на дясното. Раменете и кръста? Те бяха резултат от опитите на тялото ми да компенсира огромния стрес, който създавах на увредените си колена. Иди разбери...

 

Тогава бях на 29. "Какво да направя, докторе?" Тя го каза с най-милият тон: "Глупчо, спри да клякаш." Даде ми и други напътствия. Назначи ми лечение, което включваше доста терапия и рехабилитация. Но най-вече, трябваше да преосмисля тренировките си. Или това, или да спра.

 

Един поглед назад и осъзнавам, че бях на кръстопът. Такъв, на какъвто мнозина мъже се озовават, когато получат тежка травма или имат хронични болки. Какво правят повечето? Отказват се. И ако за някои звучи странно, то е съвсем логично. Знаем толкова малко за тренировките с контузия. Ако не можеш да правиш това, което винаги си правил и не знаеш друг начин, ти си изгубен.

 

Ще бъде честен, аз бях изгубен. Ортопедът ми каза да преосмисля тренировките си, направо бях полудял. Бях на 29 и тренирах така от 13 години. Харесваше ми. И ако трябва да съм честен, дори и да исках, не знаех какво да променя.

 

Какво става, ако поискаш помощ

 

Само едно нещо ме спаси. Намерих начин да потърся помощ. За повечето мъже това е най-трудното. И това ги прави смели. "Може ли да ми помогнете?", този въпрос изисква кураж от мъжете. 

 

Наех си треньор, който да ми покаже как да остана силен, но и здрав, с новите ми ограничения. И това бе сред най-добрите ми инвестиции. Помогна ми да пренапиша правилата си на тренировка. Каза ми кое как да правя, за да съхраня контузените си колена.

 

Измених упражненията. Направих по-големи паузи между сериите, за да се възстановяват по-добре ставите ми. Промених времетраенето на тренировката. Научих се да ям така, че да помагам на тялото, но и да захранвам тренировките си. След една година бях в по-добра форма от всякога. 

 

Най-важният урок

 

Със сигурност не беше как да запазя коляното си и да съм във форма. Не, урокът беше този: Без значение каква травма имате, с малко помощ, все още може да сте най-добрите. Във фитнеса и извън него.

 

Помощта, от която се нуждаете

 

Какво ви пречи? Контузия? Хронична болка? Забързан начин на живот? Време? Каквото и да е, винаги има начин да стопите мазнините, да живеете здравословно и да сте в най-добра форма. Изпитах го на гърба си.

 

А никога не е късно да ни станете фен във Facebook, за да научите още подобни вдъхновяващи истории.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Flowin Bulgaria |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване