България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Народните танци - повод за гордост и не само

Прочитания: 539
19.12.2012 15:12 по статията работи: Марина Митева

Защо да изберете точно родните ни танци за ваш спорт

Източник: kakvo.bg

Какво е усещането, когато чуете българска народна песен? Дали не ви се приисква всеки път да станете и да затанцувате, така нареченото явление - "сърцето играе". Ако ви се случва е напълно нормално. Тогава сте истински българин - до мозъка на костите си.

 

Хубавото е, че вече можете да намерите своя удобен клас по народни танци в най-близката зала (ето и списък с тези в София), тъй като нашите танци вече станаха супер популярни сред преподавалите в аеробик залите. Освен, че народните танци са се превърнали в масов спорт, т.е. няма ограничения във възрастта, те могат да допринесат за хубавата фигура и още нещо...

 

Предимствата на нашите танци са безброй. Като започнем от динамиката и енергията, която носят и стигнем до повода за гордост. Самият им ритъм предразполага към скачане в пъти повече от всеки друг вид танц. А гордостта, о, гордостта - за нея малко по-късно.

 

Освен това, за да се включиш в едно хоро със сигурност не ти трябва партньор, което обикновенно е проблем при по-голямата част от другите видове танци. Ритъмът така те завладява, че неусетно минава едночасовата тренировка и то само в забавление. Българските хора са безброй, но стига и само основните да знаете, за да се чувствате във вихъра на купона на всеки празник, било сватба или просто нормална сбирка с компания. А настроението, което носят - то е просто несравнимо, особено ако успеете да издържите до края на 5-минутното хоро. И нека отново да повторим, нашите прекрасни народни танци стават за абсолютно всички възрасти - от малки до големи, именно точно това ги прави и доста предпочитани, като тренировка напоследък.

 

А за малчуганите, народните танци могат да са не само забавление. Те носят на децата ни твърде много неща - от усещането за ритъм, през изправена стойка до обичта към родината, особено ако малките вземат редовно участия в концерти в страната, а даже и извън нея. Тогава те усещат истинския смисъл на това да носиш българска народна носия по пътищата на някой чуждестранен град и да се чувставаш горд от това, че си българин. Да представяш страната ни, някъде надалеч, да чуваш аплодисментите на хора, които са дошли да видят теб и танците на твоята страна. Тези всичките неща дават на децата една добра причина да носят с гордост българските си имена, а не да се срамуват от това. А какво по-хубаво от това?

 

Изводът е следния: всички, абсолютно всички, трябва да могат да танцуват поне право българско хоро. А ако ТИ точно не можеш, потърси най-близката за теб зала (ето тук), със сигурност ще намериш курс за начинаещи и никой няма да ти се смее на факта, че не можеш да направиш и две правилни стъпки. А освен това на тези курсове не ходят само жени и деца. Така, че мъже замислете се!

 

Ето и едно видео, в което и ние от Sportuvai.bg посетихме урок по народни танци:

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване