България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Метаболизмът няма право на почивка

Прочитания: 242  3
23.12.2010 10:12 по статията работи: Петя Дикова

Може и да ви се прииска да пуснете метаболизма в заслужена почивка, но това не е добра идея

Най-накрая дойдоха така очакваните от всички празници! Дойдоха и бързо ще завият зад ъгъла, не се съмнявайте.

Обаче между семейните вечери, веселбата и многобройните партита, сигурно рядко се замисляте какво се случва с метаболизма ви през това време. Рязката промяна в начина на живот може доста да го забави и да улесни по този начин трупането на килограми.

Истината е, че метаболизмът няма право на почивен ден. Добре е да му го напомните, като избегнете някои често срещани грешки в отношението си към него.

Предпразнична треска? О, не!

Човешкото тяло е така програмирано, че да поглъща повече енергия и да трупа повече мазнини в напрегнати ситуации. Този механизъм действа безотказано – дори когато става въпрос за стрес, причинен от дълго празнуване.

Да пазарувате, да чистите, да готвите, да пътувате – това ви очаква в седмицата преди Коледа. Подобен напрегнат график се отразява еднозначно върху организма - метаболизмът се забавя и започват да се трупат мазнини.

Какво можете да направите? Дишайте! Да, просто е и лесно изпълнимо. Вдишайте през носа за 3 секунди. Представете си, че въздухът пътува надолу и изпълва корема ви. После издишайте отново за 3 секунди през устата или носа, напрягайки леко коремните мускули.

Правeте това упражнение поне веднъж на ден, за 5 минути. Ще се почувствате по-спокойни и значително по-добре.

Вместо всички упражнения, най-важните

Сутрешната разходка в парка със семейството, с приятели или дори с домашния любимец е страхотно нещо, но тя не може да поддържа метаболизма в онзи режим, който създава интензивната тренировка.

Знаем, че не разполагате с време за изпълнението на всички упражнения. За това изберете само няколко движения от фитнес програмата си и ги практикувайте сутрин, преди самия празник.

Не е време за глад

Да гладувате цял ден преди големия гуляй няма абсолютно никакъв смисъл. Напротив: тогава тялото започва да гори калории доста по-мързеливо. То си казва "О, боже! Умирам от глад!" и преминава в режим на оцеляване – метаболизмът се забавя и започват да се трупат запаси от мазнини (най-вече на корема, дупето и бедрата).

Според диетолога на списание "Self" – Стефани Кларк, човек трябва да закусва непосредствено, след като се събуди (най-малко 90 минути след сън), а между храненията след това не трябва да има повече от 4 часа. Само така метаболизмът работи добре.

Зеленчуци, който не яде...

Виждаме, че чинията ви е добре препълнена с вкусотии – картофки, пържоли, торта. Къде обаче оставихте зеленчуците? Забравихте ли, че именно в тях се съдържат така необходимите за организма витамини от B-групата и магнезий? А именно те са основна част от движещата сила на метаболизма.

Така че бързо пригответе една голяма празнична салата и й се насладете изцяло.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване