България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Метаболизмът няма право на почивка - 2

Прочитания: 340  4
27.12.2010 11:12 по статията работи: Красимира Динева

Ето още няколко хитрини срещу преяждането по време на празниците

Серията празници започна и сме убедени, че поводите за отрупани и оживени трапези не секват.

Точно за това продължаваме да ви съветваме как да се предпазите от пренатоварване на храносмилателната си система в дните между Коледа и Нова година.

Не забравяйте метаболизма ви - дори вие да сте във ваканция, той няма право на почивка. В случай, че му дадете такава, ви очакват подут стомах, липса на енергия и не на последно място - излишни килограми. За това:

Ордьовърът

С нетърпение отброявате времето до празничната вечеря и лукаво поглеждате към разнообразните пържени хапки на масата. Преди да посегнете към тях, нека ви информираме, че апетитно изглеждащите панирани сиренца, пилешки късчета и т.н. съдържат около 220 калории всяко. Не мислите ли, че са повече, отколкото имате нужда, а?

В случай, че все пак още държите на подобен ордьовър, по-добре се насочете към коктейл от скариди например. 4 броя от морския деликатес в комбинация със сос съдържат максимум 50 калории (ако са сварени).

В нарязаните на лентички моркови и краставици, пени в лимонов сок и вода, пък има едва около 35 калории за 100 грама.

Вкусни и ниско калорични са и пилешките шишчета, приготвени на скара (около 90-100 калории всяко), както и зеленчуковите, в комбинация със сирене моцарела.

По-тихо, моля!

Когато най-накрая се съберете около празничната софра, уверете се, че няма опасност любимите ви коледни песнички да пробият тъпанчетата на ушите ви. За да се застраховате, намалете максимално звука.

Доказано е, че жени, които се хранят в шумна среда, приемат два пъти повече калории от онези, които похапват в тиха и спокойна обстановка.

Още малко сос? Обаче какъв...

Може да не ви се вярва, но любимият ви чеснов сос, както и този със синьо сирене например, са хипер калорични. Обикновено в дресингите се използват майонеза, пълномаслено мляко или сметана, които ги превръщат в калорийни бомби.

За това по-добре овкусете яденето си с доматен сос, класическата комбинация от зехтин и балсамико или създайте своя здравословна версия от спанак, например.

Когато и двете ръце са заети

Ето ви един наистина готин трик: дръжте в едната си ръка чаша с питие, а в другата – чанта, например. Така, когато и двете ви ръце са заети, трудно ще успеете да си вземете от шоколадовото кексче на масата.

Да похапнем от... аромата

От направено наскоро изследване става ясно, че, ако помирисваме храната, преди да я консумираме, може да се почувстваме значително по-сити. Нещо повече: ароматът, логично, подсилва вкуса, като по този начин се наяждаме по-бързо, твърдят експерти.

Очаквайте продължение...

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване