България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Лицеви опори

Прочитания: 853
02.01.2017 11:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Лицеви опори

Варианти

1809975

  • Лицеви опори с широко разтворени ръце - изпълнението е като при класическите лицеви опори, но ръцете са по-широко разтворени.
    По този начин на по-голямо натоварване се подлагат гърдите (най-вече външната им част), а трицепсът участва по-малко (обратно, при тесен хват наблягате на трицепса).
    Дланите трябва да са така разположени, че пръстите да сочат навън.
  • Лицеви опори с тесен разкрач на ръцете (тип "каро") - акцентират повече на трицепса и на вътрешната част на гърдите. Дланите са близо една до друга, така че палците и показалците да се допират.
    По време на движението между дланите се образува ромб, откъдето идва и името на движението. Когато ръцете са изпънати, дланите трябва да са под средата на гърдите. Спускайте се към пода, докато гърдите са на приблизително 15 см от пода.
  • Лицеви опори с една ръка - този вариант не е за начинаещи - това е най-тежкият вариант на лицеви опори.
    Той натоварва активно трицепсите и лактите. Не го изпълнявайте, ако не сте загрели или ако нямате достатъчно сила за него.
    Напрежението пада върху едната ръка, а тъй като с една ръка се балансира по-трудно - участват и мускулите около ротаторната група.
    От позиция за обикновена лицева опора десният крак е изнесен далеч встрани, дясната ръка е зад гърба, а с лявата се изтласквате. Спускайте на около 15 см от подa.
  • Плиометрични лицеви опори - също вариант за напреднали. Подходящи са при тренировки за експлозивност и сила.
    Положението е като при обикновени лицеви опори. Спускате и след това рязко се изтласквате нагоре, така че ръцете да се отделят от пода (може да се опитвате да пляскате с ръце, докато те са във въздуха).
    Самото пляскане се използва за мотивиране (напр. самомотивиране да се направи достатъчно голям отскок, за да има време за две плясвания).
    Първо опитайте варианта с обикновен отскок и след това - с пляскане.
    Не правете този вариант на лицеви опори много често, тъй като шансът за контузии е по-голям.
  • Лицеви опори на колене - изпълнението е като при класическия вариант, с тази разлика, че опорната точка са коленете, а не ходилата.
    Този вариант е по-лесен за изпълнение и може да го използвате за довършване на серията, когато ви е трудно да довършите с другите видове лицеви опори.

Начин на изпълнение

1809974

  • С лице към пода, ръцете са отстрани, леко пред раменете, пръстите са разперени и сочат напред. Петите събрани, а главата е леко изправена напред. Тялото е изпънато. 
  • Спускайте надолу, докато горната част на ръцете стане успоредна на пода. 
  • Избутайте се нагоре, докато ръцете се изпънат в лакътя. 
  • Спускайте с експлозивна, но контролирана скорост. 
  • При спускане вдишвате, а при изтласкване издишате.

Препоръки

1809972

  • При всички лицеви опори дръжте тялото изправено, а краката един до друг (освен при тези с една ръка). Главата също трябва да бъде изправена, а не отпусната надолу. Опитайте се да гледате напред, в една точка.
  • Движението трябва да става само в ръцете. Не движете кръста, коленете или таза.
  • Отпускайте се, докато гърдите ви докоснат земята (или докато докоснат дланите ви - при опори с една ръка или с тясна опора).
    Веднага след докосването започнете да се изправяте, не се отпускайте в долно положение.

Приложимост

1809971

Лицевите опори имат разнообразни функции.

Те служат и за оформяне на гърдите и трицепсите, и за издръжливост, и за развитие на силата, дори за маса (нищо че се изпълняват в повече повторения).

Опорите са много добро средство за преодоляване на застоя или за ускоряване на мускулния растеж.

Те са подходящи за всички билдъри, независимо от нивото на развитие и тренировъчната стратегия.

Как ще ги включите в тренировката си зависи от личните ви предпочитания.

Можете да ги използвате за загрявка преди тренировка, може да ги включите след останалите упражнения за гърди или трицепс, или пък след всички упражнения в тренировката си. Най-добре ще бъде да правите лицевите опори до отказ.

Използвайте от 1 до 4 серии от един и същи вид опори, или пък включете суперсерии без почивка от различни видове опори.

Можете да направите суперсерии и с участието на 3-4 вида лицеви опори, а защо не и да включите всичките 5 вида в една гигантска серия.

От време на време можете да правите и следния трик: замествате обичайната тренировка за гърди или трицепс с тренировка, съставена изцяло от лицеви опори.

За целта избирате суперсерия от 3, 4 или 5 вида лицеви опори и я повтаряте няколко пъти с почивка между суперсериите от 2-3 минути. Ако изпълнявате опорите както трябва, тази тренировка ще ви изтощи истински.

Имайте предвид, че суперсериите са за по-напреднали билдъри.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване