България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Кремена Шопова, Председател на БФСТД: Танците са магия

Прочитания: 357
04.11.2013 09:11 по статията работи: Sportuvai.bg

С Кремена Шопова ни свързаха колегите от регионалният сайт Sever.bg. След като в старата ни столица бе проведен конкурса Спартакиада "Търновска царица", ние решихме да зададем няколко въпроса на главния "виновник" за събитието.

 

 

 

Sportuvai.bg: Здравейте, разкажете ни първо за организацията, която ръководите.

 

Кремена Шопова: БФСТД - Българска Федерация по Спортни Танцови Дисциплини и Сдружение за Изкуства "ЕРА-3000” са лицензирани културни неправителствени организации от Министерството на Културата на Република България.

 

Федерацията работи за популяризиране на сценичните танцови изкуства в България. Плановете ни за следващата година включват организирането на 2 национални и 2 международни танцови конкурси:

 

  1. Световна Танцова Олимпиада "Хармония и сила” – 27.06 – 06.07.2014 г., Созопол, осмо издание;

  2. Държавно танцово първенство "Дъга от таланти”, 25-27.04.2014 г., Пловдив, седмо издание;

  3. Танцова Спартакиада за купа "Търновска царица” – 24-26.10.2014 г., второ издание с идеята да се превърне в Балканска Танцова Спартакиада;

  4. Международен танцов конкурс "Денс Куп Албена” – 19, 20.06.2014 г., КК "Албена”, първо издание на конкурса

Организацията ни подпомага млади български таланти, като осигурява изяви, усъвършенстване чрез лагер-сборове и тренировъчни лагери, стипенди /парични, материални и обучителни; еднократни, дългосрочни, индивидуални и групови/.

 

Имаме изключително успешни сътрудничества с чуждестранни институции:

 

  • Държавната Консерватория по музика и танци в Палма де Майорка, Испания, където от две години изпращаме по двама стипендианти за едномесечно обучение, с подкрепата на испанското Министерство на Културата. Това лято те гостуваха на нашата Олимпиада в Созопол, където имаха участници и представител в журито – професор Маргарита Хункоса.

  • Едно от най-популярните училища за съвременен танц в Рим - "MONDIAL DANCE”, с артистичен Директор Стефано Селлати, където изпращаме годишно по 12 стипендианти на 2-седмично обучение в три групи по 4-ма.

  • Компания за Танцов театър "PESCARA DANCE FESTIVAL”, които редовно избират български таланти за международните си спектакли. В момента една от стипендиантките ни – Яница Атанасова е в Мексико за 1 месец със световно-известния хореограф Паоло Лонди.

 

 

 

Трудно ли се организират танцови събития?

 

И да, и не.

 

Лесно, защото са много талантите в родината ни във всички възрасти – от малки до ветерани. Нашата кауза е да им предоставим справедлива съревнователна изява. И нещата се получават, защото всичко правим с много позитивизъм и добронамереност.

 

Трудно, от икономическа гледна точка. Ние нямаме спонсори в истинския смисъл на думата, в България по начало липсват такива традиции. Не слагаме входни билети на нашите мероприятия, защото искаме всички да имат свободен достъп. Разчитаме много на логистична подкрепа от общините – частично подпомагане с материален награден фонд, осигуряване на зали и сцени.

 

 

1091515

 

 

Увеличават ли се броят на танцовите школи, с които работите?

 

Постоянно, с всяко следващо танцово състезание, нашите приятели се увеличават многократно, немалко от тях се присъединяват към организацията ни като пълноправни членове. Все по-силни състезатели биват включвани към Националния и Сборния-разширен отбор на федерацията ни, които защитават честта на България зад граница. Те са нашата гордост! На съвместните тренировки и лагери, които Ръководството организира, децата се превръщат в едни отговорни, млади хора, повишава се неимоверно нивото им и стават достойни за подражание личности. За нас няма значение от кой клуб и град са – ние подпомагаме тяхното развитие, което те после да пренесат в собствените си школи. Толерираме лоялността и приятелството.

 

А броя на децата, които се занимават с танци?

 

За наша радост и по наши наблюдения не само се увеличават, но и се разширява възрастта, от която започват, до годините, в които продължават /някои дори и семейни, вече са в клубовете, заедно с децата си/. Също така се разраства многообразието от танцови стилове, които се предлагат на децата.

 

 

1091514

 

 

Какви са ползите за децата от танцуването?

 

Неоспорим е фактът, че танцуването отдавна се е приближило като стойност до спорта! В танцовите зали се лее не по-малко пот. В хореографите ни присъстват все повече сложни и акробатични, спиращи дъха елементи. Освен всичко, танцуването възпитава в чувство на естетика. Развива усета за колективизъм, дисциплина и самоконтрол, така нужни в съзнателния живот на всекиго.

 

 

Накарайте повече родители да запишат децата си да танцуват.

 

Това ми е любимата част. За всеки загрижен и любящ родител, неговото дете е най-ценното съкровище, за което иска най-доброто. Танците са магията, която позволява на малкото човече от ранна възраст да развива свой стил, красиви маниери и грация. Така са постъпвали още в древните култури по цял свят – заможните семейства са давали децата си да се учат на танци и музика. В днешно време всички родители могат да си позволят да предоставят тази възможност на своите наследници. От най-малки децата са любопитни, не търпят скука и бездействие, имат необходимост всеки ден да опознават нещо ново и да се стремят към някое възвишение. Подрастващите, занимаващи се с танци, учат по-леко уроците си в училище, защото умението да запомнят и възпроизвеждат елементи, комбинации, хореографии, се пренася и там. Така те по-бързо се развиват от своите връстници. От медицинска гледна точка: Танците укрепват опорно-двигателния и вестибуларния апарат. И едно много важно основание – заниманията с танцови хореографии помагат на детето да се освободи от своята стеснителност и скованост, научава го да общува свободно с други деца и да изразява своите емоции. Не на последно място, работата в екип и сценичните изяви създават от детските личности – лидери.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване