България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Красимир Стоянов учи децата как да оцеляват в планината с ателие в ADVENTURE Kids

Прочитания: 205
05.10.2016 17:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Първият детски приключенски фестивал ще се проведе в Музейко от 7 до 9 октомври

Първият детски приключенски фестивал ще се проведе в Музейко от 7 до 9 октомври

По време на първия детски приключенски фестивал Adventure Kids, който ще се проведе от 7 до 9 октомври в "Музейко" малките приключенци ще могат да научат и как да помагат на своите приятели в случаи на нараняване в планината, каква екипировка да носят и как да направят бърза е ефективна превръзка. Всичко това ще разкажат инж. Красимир Стоянов и доц. Любомир Маринов по време на ателие "Детски Survival: В планината приятно и безопасно". Красимир Стоянов е дългогодишен планински спасител с много висока квалификация, специалист по спасяване от въздуха (с използване не хеликоптери), инструктор по планинско спасяване, алпинист, родоначалник на екстремните ски в България, участник в експедиции. Ръководител и управляващ учебния процес в катедра "Туризъм" към програмата "Спорт" в Нов български университет. В разговора разбрахме някои от полезните съвети, които ще получат деца и родители по време на специалното ателие.

 

Какви знания и умения ще придобият деца и родители по време на ателието Survival Kids?

Идеята на това ателие е родители и деца да се научат да планират един излет в планината през уикенда. Да знаят как да го направят и на какви неща да обърнат внимание в различни моменти – как да отидат от точка А до точка Б без да се уморят, каква екипировка да си предвидят и как организмът да се справи добре с несвойствени натоварвания. След всичко това акцентираме на реакцията на деца и родители при случай на нараняване в планината. Ателието ще бъде водено от мен и д-р Любомир Младенов – преподавател вСпортната академия. Ще се опитаме да научим децата на елементарни превръзки и елементарна имобилизация на изкълчен крайник Също така как обясним как да познаем дали крайникът е счупен или изкълчен.

Бързо ли усвояват децата такава информация?

Децата са като попивателни. Друг е въпросът как ще им приковете вниманието. За тази цел ние предвиждаме да ги научим как си помогнат в такава ситуация с подръчни материали. Ще покажем например, ако едно дете си е изкълчило крака, как неговите връстници могат да направят импровизирана носилка и да го занесат до колата. Могат да ползват два кола или пък да използват ножче с трионче, в случай че носят такова нещо в раницата. Ще покажем също така как да използваме яке за носилката, как да вмъкнем неговите ръкави в колчетата и т.н. Ще ги запознаем с превръзка с триъгълна кърпа и как тя се прави на ръката на другарче, ако то е контузено.

Имали ли сте моменти във Вашата практика, когато е трябвало да се справите с кризисна ситуация?

В моята практика съм имал различни случаи, тъй като съм работил дълги години в планинската спасителна служба. Имал съм доста разнообразни казуси, които буквално е трябвало да решаваме в гората. Това, което искаме да предадем на децата въз основа на собствения си опит.

Ще научат ли нещо ново родителите или ще бъдат основно подкрепата на своите деца?

Всеки един от нас изпада в различни ситуации. Колкото по-подготвени сме, толкова по-лесно ще се справим. Това е валидно за всяко нещо, което правим в живота си. Искаме да ги накараме да се замислят за различни аспекти в тяхното битие. Тук говорим за принципи на реакция и за прилагането на конкретни умения за един или друг казус – медицински, катастрофа на пътя или пък автомобил, който се е развалил в безлюдна местност.

 

Билетите за богатата програма на фестивала важат след закупуване на билет за вход в Детски научен център Музейко. Достъпни са за продажба от днес на касите на Музейко и on-line на www.muzeiko.bg на преференциална цена от 3 лв. за ателие или за ежедневната блок филмова програмаВ дните на фестивала билетите ще бъдат на цена от 4 лв1 билет важи за 1 ателие или 1 филмов блок. Ателиета са с капацитет 20 деца и ще се провеждат 4 пъти дневно на 8 и 9 октомври. Филмите също са с ограничен капацитет от 100 зрители (деца и родители). И ателиетата, и филмите ще са различни във всеки от дните с изключение на ателието по катерене.

 

 

Подробности за фестивала на страницата на Музейко във Facebook


Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване