България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Кои са 5-те най-популярни спорта и защо са толкова предпочитани?

Прочитания: 1696
07.08.2019 11:08 по статията работи: sportuvai.bg

Светът на спорта е една магична среда, позволяваща на всеки човек да припознае най-добрите добродетели сред любимите си атлети. Дори и да не сте професионален спортист, най-вероятно се наслаждавате на адреналинът, носещ се от стадионите, спортните площадки и дори пред малкия екран. Едва ли има загадка, която се крие зад цялата формула на колосалната спортна институция, ала ако трябва да класифицираме истинските футболни преживявания и най-добрите възможности, предлагаме да се запознаете с 5-те най-сериозни и вълнуващи спортни дисциплини:

 

5. Волейболът

Естетиката на тази игра привлича повече от 900 милиона фена. Първоначалната идея на Уилям Морган е била да направи спорт, който може да се практикува на закрито, но мнозина са забелязали, че плажният волейбол е игра, практикувана от милиони любители и професионалисти. В този случай красотата на волейбола има няколко основни характеристики. На първо четене е отборна игра, в която всеки трябва да бъде жертвоготовен за отбора си. Динамиката и постоянното движение създава усещането, че играчите не просто прехвърлят топка през мрежата, а генерират всичката си енергия в нея. През миналия век започва да се разпространява със светкавична скорост и много скоро, почитателите на този спорт са започнали да наброяват повече от 900 милиона души. Освен това, в момента Източна Европа претърпява красив ренесанс и показва физическата доминация, която не се среща лесно в останалите страни. Погледната отстрани, тази игра изглежда лека и не толкова натоварваща, но това е само илюзия, волейболът наистина е тежък физически спорт, позволяващ на човешката физика да се развие по най-добрия възможен начин. Това би трябвало да обяснява и защо точно женският волейбол е толкова атрактивен за феновете.

 

4. Тенис

Представен за първи път в Северна Франция и игран от царски особи като Крал Луи 10-и, спортът започнал да се разпространява бързо сред аристокрацията. По-късно започнал да печели вниманието и на световното общество. През 1859-а година, правилата се пренаписват отново в Англия, а първият официален тенис клуб е бил регистриран през 1872-а година. Първият турнир Уимбълдън е бил регистриран през 1874, а през 1880 е преминал атлантическия океан и започнал да набира скорост и в САЩ. Днес е със световна популярност повече от милиард фенове застават пред малкия екран, а свободата да се играе от всеки е просто поредната възможност да се провери физическата издръжливост на играчите, а в https://silentbet.com може да получите и бонус за всеки залог. Печалбите от такива турнири превръщат най-добрите в милионери за по-малко от година, но не си правете илюзиите, че тенисът е лесен спорт и е за всеки. Това е една от най-тежките игри за практикуване и в редките случаи, когато не гледате мачове по двойки, трябва да знаете, че една цяла наука се демонстрира на корта.

 

3. Хокей на трева

Може да е странна игра или поне не толкова популярна в България, но по света набира сериозна популярност и е призната от мнозина. През 1886-а година е интегрирана в английската учебна система, а първият национален мач се играе между Ирландия и Уелс през 1895-а година. За разлика от леденото преживяване, тук играчът трябва да тича по тревата и да комбинира физика и ловкост на цялото тяло. През 1908-а година става олимпийски спорт, а отборите на Индия и Пакистан са били едни от най-доминиращите. Някои от най-силните отбори са на Холандия, Германия, Нова Зеландия, Австралия и Испания. В Пакистан, хокеят на трева е национален спорт. За разлика от хокеят на лед, тук съдиите са много по-стриктни и не позволяват размяната на юмруци. Тази отборна игра привлича повече от 2 милиарда фена.

 

2. Крикет

Произходът на тази игра не е известен, нито е популярен в България, но 2.5 милиона фена не могат да грешат, нали? Крикетът отново е игра, която се популяризира предимно в западните училища, при това още от 15-и век. Малко по-късно от половин век се практикува и от възрастни, които дори правели междуградски мачове. Британската империя видяла сериозен потенциал в него, а с колонизацията на страни като Австралия и Индия, спортът започнал да печели сериозна популярност. Първият международен мач се изиграва през далечната 1844-а година между САЩ и Канада, гледан е от повече от 20 00 зрителя, а направените залози са на сума от 120 000 долара – доста впечатляваща за онова време. Някои от страните, които го почитат като национален спорт са Австралия, Нова Зеландия, Индия и Пакистан. Не случайно и техните национални отбори са смятани за едни от най-добрите. Огромна част от феновете са локализирани именно в Индия и Пакистан.

 

1. Футболът

Първият футболен мач е бил изигран в Китай, колкото и странно да звучи. Играчите са практикували тази, тогава се наричала "Кужу" и в превод означавала "Ритни топката". Годината е само 200-а преди Христа. Модерните правила се пренаписват през 1883-а година в Англия, а Футболната асоциация стандартизира правилата. Футболът преминава като огън през Европа, а FIFA се ражда през 1904-а година. Днес футболът е световен спорт, поради ниските изисквания за спортна екипировка в лицето на най-обикновена топка, всеки човек е способен да се превърне в професионален играч. В Бразилия, футболът се смята като стъпка към охолния живот, а миналата година на световното първенство можехме да видим, че отборът на Япония цени много този спорт. На всеки 4-и години, нациите по света се събират, за да премерят сили. Професионалистите могат да печелят повече от някои успешни компании по света, а освен това не трябва да забравяме, че отбори като Манчестър Юнайтед в момента се оценява на равно с компания като Ferrari. 3.5 милиарда фена следят редовно футболните събития, а да не забравяме, че местните първенства генерират милиони печалби.

 

Бонус: Баскетбол

Динамичната игра, създадена през 1891-а година от д-р Джеймс, не е подозирала в какъв фурор ще се превърне. Благодарение на семплите правила и ограниченото време за атаки, баскетболът става достатъчно бърз, за да изпомпва най-доброто от човешкото тяло. Ето защо и в САЩ се инвестират милиарди долари за спортни съоръжения, стипендии и скаути. Баскетболът постоянно търси нови таланти, а по всичко личи, че дори и след 100 години не можем да кажем, че там има един хегемон, пред който да се преклоним. Футболът има Роналдо и Меси, но не можем да кажем, че в баскетбола има само ЛеБрон, защото талантите наистина са сериозни и нищо никога не е сигурно. Разбира се, по официални изчисления, баскетболът има 825 милиона фена, но и това не е толкова страшно, защото говорим само за официални фенове, никой не знае колко още стриймват мачовете в интернет.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване