България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Кое е първото: силовата или кардио тренировката?

Прочитания: 229
07.10.2013 17:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Когато става дума за извличане на максимума от вашите тренировки за постигане на фитнес целите, които сте си поставили, най-важното е да се подходи правилно. Затова фитнес инструкторите, добили опит с години съставяне на програми, биват редовно питани за това с какво трябва да се започва тренировката - с кардио или силови упражнения.

 

За да бъдем напълно честни с вас, не може да има еднозначен отговор, защото поддръжниците и на двете тези имат своите аргументи. За да стигнем до правилният отговор за собственото си тяло, първо трябва да сте на ясно със собствените си фитнес цели. 



   
Дали искате да отслабнете?

 

    Дали искате да постигнете сила и издръжливост?

 

    Дали търсите цялостна програма за борба със скуката във фитнес залата?

 

Всички тези фактори влизат в игра, когато трябва да решите реда на тренировката си.

 

Някои хора се притесняват, че ако правя кардио преди да вдигат тежести, те няма да имат енергията, необходима за завършване на качествена силова тренировка. Други се безпокоят, че ако правят кардио след силовата тренировка ще бъдат прекалено нестабилни или склонни към травми.

 

Отговорът:

 

Най-добрият подход е многостранна програма, която смесва тренировките. Започвайте с кардио тренировка, последвана от силовите упражнения в продължение на няколко посещения на фитнеса, и после обърнете последователността. Друг вариант е високоинтензивната, интервална тренировка (HIIT). Тя съчетава силови, експлозивни упражнения с кратки интервали на различни кардио упражнения за увеличаване на сърдечната честота и "събуждане" на мускулите.

 

Разбира се, трябва да включите в програмата си и дни за активно възстановяване, в които да правите стречинг за освобождаване на мускулите. Някои пози от йогата или дълга, релаксираща разходка, също са чудесен начин за подпомагане на възстановяването на мускулите във вашите почивни дни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване