България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Клопки в диетата? Вече не

Прочитания: 353  3
11.02.2011 10:02 по статията работи: Красимира Динева

Ако вече не забелязвате резултатите от хранителния си режим, то тогава научете малко повече за някои скрити капани в него

Не се отчайвате, ако диетата, на която сте се подложили, все още не дава желаните резултати. Обратното, продължавайте да преследвате фитнес целите си със същия хъс и желание.

Междувременно може да хвърлите око на някои от най-често разпространените грешки, които хората допускат по време на хранителен режим. Дали пък не сте в капан на някоя от тях?

За всеки случай ще ви дадем няколко добри съвети за това как да се предпазвате от неприятните клопки в диетата.

Не прекалявайте с ядките

Редица изследвания показват, че ядките засищат добре и за по-дълго време, като едновременно с това са богати на редица полезни хранителни съставки и фибри.

По тази причина те са вашият чудесен партньор в храненето, но не забравяйте, че са и доста калорични. Това означава, че трябва да внимавате с приема им. В 100 грама фъстъци, например, се съдържат приблизително около 567 калории.

"Хапвайте по малко ядки, вместо да се награждавате с цяла шепа", препоръчва британският здравен специалист Сара Шенкър.

Не се теглете всеки ден

Докато беше жив, известният фитнес-гуру Джак Лалейн не се уморяваше да повтаря, че "кантарът изобщо не е най-добрият ви приятел".

В действиетелност последният не отчита промените в съдържанието на вода в тялото, нито покачването на мускулна маса вследствие на подходяща за тази цел тренировка. С две думи: кантарът може да ви каже, че сте по-тежки, отколкото сте били в началото на диетата.

За да си спестите излишни разочарование и объркаване, теглете се най-много веднъж седмично. Нещо повече: правете го по едно и също време (най-добре: сутрин), на голо и след като вече сте минали през тоалетната.

Не прекалявайте с плодовете

Това, че са полезни, не означава, че ви помагат да отслабвате, каквато все пак е основната ви цел.

Редица изследвания показват, че плодовата захар (фруктозата) не създава усещане за ситост. Напротив, кара ви да огладнявате доста по-бързо и да ядете повече плодове, които обаче не винаги са ниско калорични.

Все пак, за ваше успокоение, ще кажем, че най-малко калории имат ябълките, грейпфрутът и лимоните, кивито, портокалите и малините. Висококалорични обаче са бананите, крушите, пъпешът, гроздето. За това...

"Яжте плодове, но ги комбинирайте с парченце шунка, например", обяснява Шенкър. "Протеинът в месото ще засити глада ви и ще ви попречи да приемете промишлени количества плодова захар", пояснява тя.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване