България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Като рицарите. Мирослав Лесичков за средновековната фехтовка от първо лице

Прочитания: 368
22.08.2013 17:08 по статията работи: Христо Узунов

Колегите от Div.bg ни зарадваха с едно страхотно интервю, което, сигурни сме, ще оцените подобаващо. Връщаме ви в Средновековието, време на рицари, битки, доспехи и фехтовка. Къде в България можете да се докоснете до този знатен спорт и каква емоция носи той, научете от Мирослав Лисичков - ръководител на школата по средновековна фехтовка "Мотус".

 

 

 

От 10 до 18 август в Сапарева баня се проведе 5-тата лагер-школа по средновековна фехтовка, застъпваща се и с 10-тата годишнина от създаването на школата. Това е и поводът да ви срещнем с двигателят на идеята - Мирослав Лесичков.

 

 

Първият въпрос е стандартен, как се казваш и с какво се занимаваш?


Мирослав Лесичков се казвам, ръководител на школата по средновековна фехтовка "Мотус”.

 

 

Разкажи ни, какво представлява средновековната фехтовка?


Средновековната фехтовка е традиционно военно изкуство, от средновековието естествено (смее се). Германците са го наричали "Изкуството на сражаването". Традицията, която ние следваме води началото си от 14-ти век, когато немският "гросмайстер" Йоханес Лихтенауер систематизира принципите на фехтовалното изкуство. Това, което аз съм направил е да събера различните исторически източници в една методика, която да може да се преподава на хора от XXI век.

 

 

1018714

 

 

Каква е идеята в наши дни хората да се занимават с подобно нещо?


Ами, от моя гледна точка едно такова нещо първо е изключително ценно културно наследство. Второ това е едно полезно бойно изкуство като всички останали по света. Така че, това което ние правим като фокус, първо и основно е придобиване на умения за самозащита.

 

 

Занимаваш се от 15 години с фехтовка. Каква е личната ти мотивация да започнеш?


Много сложен въпрос... То не е като в един момент да съм се събудил и да съм решил. Честно казано откакто се помня, като фърфалак, всичко което съм гледал с мечове и рицари е било доста вдъхновяващо (смее се). Общо взето съм израснал налагайки се с дървени мечове и щитове с децата от квартала. Като поотраснах се занимавах с източни бойни изкуства - тогава това имаше. И чак когато основахме средновековното общество "Модус Вивенди”, аз създадох една експериментална група за изследване и изучаване на средновековни войнски изкуства. Това става 2003 година и тази година празнуваме юбилей - 10 години школа и 5 години лагери. В един момент тази експериментална група стана доста подредена и систематизирана и дойде време да се преформатираме като отделен клуб.

 

1018715

 

 

Нека задълбаем малко към самата методика на фехтовката и видовете оръжия които използвате...


Три основни дисциплини се практикуват - едноръчен меч, едноръчен меч и бъклър (малък юмручен щит), и дълъг меч. В началото всеки преминава през обучение с къса тояга, която е като солфежа при музикантите - абсолютната основа. Като се вземе предвид, че европейската фехтовална система е много сериозна и много добре подредена и същевременно достатъчно проста - за година, година и половина един сериозен практикуващ, който може да отдели време два-три пъти седмично за тренировки покрива първата дисциплина - късия меч и получава една много сериозна принципна основа за работа с всяко дълго оръжие.

 

 

Клик ТУК за продължението на вдъхновяващия разговор.

 

 

Още от Div.bg:


Здрав дух в здраво тяло - то се е видяло

 

 

 

Видео: Гигантска прашка за стрелба с човеци

 

 

 

Велосипедични еквилибристики

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване